U Gračanici obilježen Dan šehida i poginulih boraca

Juče je u Gračanici nizom događaja obilježen Dan šehida i poginulih boraca.

Delegacije su obišle tuzlansku kasarnu u kojoj je 20. marta 1995. godine  od zločinačke granate stradalo 28 boraca Armije BiH, među kojima 20 iz Gračanice.

Delegacije su potom položile cvijeće i na Centralno spomen obilježje u Gračanici gdje se u uvodnom dijelu obratio glavni imam MIZ Gračanica, Smajo ef. Mustafić, nakon čega je održana i svečana akademija u sali Osnovne muzičke škole.

„Teško je na ovakvim skupovima riječima iskazati sve što želimo da kažemo i što nosimo na duši. Posebno je teško govoriti pred roditeljima, sinovima, kćerima, suprugama, braćom i sestrama onih koji su poginuli braneći obraz i dostojanstvo svoje porodice, svoj prag i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Upravo zato je naša obaveza da pamtimo one koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu, za našu slobodu i sve vrijednosti koje danas u našoj svakodnevnici nastojimo odbraniti i dalje afirmirati. Stoga nikada i ni pod kojim uvjetima ne smijemo dozvoliti zaboravu da nadživi sjećanja“  kazao je Gradonačelnik Helić u svom obraćanju na Svečanoj akademiji.

Prisutnima se obratila i zamjenica predsjednika Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada kao i drugi gosti sa područja Tuzlanskog kantona.

Prigodan program upotpunio je hor MIZ Gračanica, a u 12 sati proučen je tevhid u Bijeloj džamiji.