Topljenje leda uzbunilo ruske starosjedioce

Topljenje leda uzbunilo ruske starosjedioce

Autohtoni narodi ruskog krajnjeg sjevera podigli su uzbunu jer klimatske promjene sve više utiču na njihov tradicionalni način života.

Ova poruka “čuvara Arktika” ne dopire do Moskve, koja u otapanju leda vidi mogućnosti za iskopavanje zlatne rude i druge ekonomske koristi, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Rekordno zagrijavanje arktičkih, sibirskih i teritorija na ruskom Dalekom istoku Rusije predstavlja egzistencijalnu prijetnju autohtonim narodima čiji su životi i egzistencija vijekovima bili suštinski povezani s klimom.

Zbog otopljavanja su se već pojavili brojni zloslutni znaci kao što su proređivanje stada losova i ribljeg fonda, isušivanje jezera i šumski požari.

Stočari i ribari se utrkuju sa velikim preduzećima za izvore čiste vode i prostor za svoja stada losova.

Dolazak brojnih građevinskih kompanija sa radnicima stvorio je i strah od širenja korona virusa, a incidenti i industrijske nesreće dovele su do sve veće zabrinutosti i otpora prema grozničavim, sve brojnijim industrijskim aktivnostima, prema potrazi za mineralima, ekspolataciji prirodnog gasa i nafte u moru i neprekidnim isporukama energenata i rude tokom cijele godine, duž arktičke obale.