Španska vlada zaprijetila Kataloniji prekidom finansiranja

Španska vlada zaprijetila Kataloniji prekidom finansiranja

Španska vlada poručila je vlastima Katalonije da će im uskratiti pristup javnim sredstvima ukoliko ustanovi da koriste državni novac za organiziranje referenduma o nezavisnosti za koji Madrid tvrdi da je nelegalan.

Bogata sjeveroistočna regija planira da 1. oktobra održi narodno glasanje oko toga treba li se otcijepiti od Španije, za koje centralna vlada u Madridu tvrdi da se ne može održati jer je neustavno.

Španske regije plaćaju poreze centralnoj vladi koja im potom određuje kvote za ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i javnu infrastrukturu. Katalonija, jedna od najbogatijih španskih regija, tvrdi da je taj sistem nepravedan.

Vlada u Madridu također šalje dodatna sredstva katalonskoj vladi na osnovu programa Autonomnih likvidnih sredstava (FLA) uvedenog tokom ekonomske krize, kada su španske regionalne vlade praktično bile isključene s međunarodnih tržišta.

Katalonske vlasti imat će obavezu da pruže sedmične izvještaje kako bi pokazale da nikakva javna sredstva nisu uložena u promoviranje nezavisnosti, ili će izgubiti pristup FLA, saopćio je u petak portparol centralne vlade Inigo Mendez de Vigo.

– Autonomna likvidna sredstva su uslovljena poštovanjem sporazuma – izjavio je de Vigo na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Vlada je proslijedila oko 67 milijardi eura Kataloniji otkako je fond FLA uspostavljen 2012. godine, i 3,6 milijardi eura u ovoj godini.

– Nijedan euro namijenjenog Kataloniji neće otići za nelegalni referendum – kazao je De Vigo.

Podrška u Kataloniji za nezavisnost od Španije u junu je opala na 41,1 posto, pokazala je anketa objavljena u petak – na najniži nivo otkako je separatistička kampanja dobila na zamahu 2012. godine, prenosi agencija Reuters.