Snježni uragan pogodio SAD: Mnogobrojne nesreće i otkazani letovi (VIDEO)

Snježni uragan pogodio SAD: Mnogobrojne nesreće i otkazani letovi (VIDEO)

Snježna oluja koja je u četvrtak zahvatila istočnu obalu Sjedinjenih Država paralizirala je zračni promet u New Yorku, prouzročila poplave u Bostonu gdje se voda ledila i desetke hiljada stanovnika ostavila bez električne energije, dok vlasti strahuju da bi najavljeni pad temperature mogao pogoršati stanje.

Ova prva veća oluja u 2018. donijela je veliku količinu snijega koji je, čini se, u četvrtak navečer prestajao padati.

Snijeg je u New Yorku stao, pošto je u četvrtak padao cijeli dan, i to gust, prekrivši ulice najveće američke metropole debelim bijelim ogrtačem i donijevši na ulice neobičan mir. Javne škole trebaju se ponovno otvoriti u petak u tom gradu s 8,5 miliona stanovnika.

Guverneri saveznih država New Yorka i Massachusettsa upozorili su na poledicu zbog očekivanog pada temperature do -13 Celzijevih stupnjeva tijekom noći i tijekom čitavog vikenda.

Zračni promet poremećen, luke zatvorene, letovi otkazani

Promet je bio znatno poremećen: njujorške zračne luke J.F. Kennedy i La Guardia oko podneva su bile “praktično zatvorene”, istaknuo je Andrew Cuomo, guverner New Yorka. Terminali su bili otvoreni za prihvat putnika koji nisu mogli otputovati.

Zbog zatvaranja JFK-a zrakoplov A380 kompanije Singapore Airlines morao je sletjeti u malenu zračnu luku Stewart, stotinjak kilometara sjeverno od New Yorka, koja još nikad nije primila toliko veliku letjelicu, objavila je zračna luka na Twitteru.

U zračnim lukama Newark u New Jerseyju i Logan u Bostonu otkazano je više od 75 posto letova.

Mrežna stranica Flightaware je objavila da je otkazano oko 4200 letova, a više od 2200 je kasnilo.

Teške nesreće na cestama, poplave i led u Bostonu

“Brojne teške nesreće” dogodile su se na cestama, rekao je Cuomo, ne navodeći brojčane podatke, a mnogi vlakovi koji povezuju gradove na sjeveroistoku također su kasnili ili su otkazani.

Oluja je u okolici Bostona bila praćena golemim valovima koji su prouzročili “rijetko viđenu poplavu”, rekao je guverner Charlie Parker. Takve poplave nije bilo od februara 1978.

Ulice u istočnim četvrtima Bostona, koje su inače žive, bile su okovane ledom, a 26 od 78 općina na obali u Massachusettsu imale su problema s poplavom, rekla je njegova zamjenica.

U New Yorku, Bostonu, Philadelphiji i Washingtonu škole su zatvorene iz opreza. Mnoge se trebaju otvoriti u petak, a u Bostonu će ostati zatvorene kako bi se olakšalo čišćenje cesta.

Snijeg na Floridi prvi put nakon 30 godina

Oluja je pogodila i dijelove jugoistoka, gdje snijeg obično ne pada.

Tako su ove sedmice pahulje prekrile plaže na Floridi, prvi put u posljednjih više od 30 godina. Tri su osobe poginule u četvrtak u nesreći zbog poledice u Južnoj Karolini.

U Sjevernoj Karolini i u Virginiji više od 30.000 ljudi je u četvrtak predvečer ostalo bez struje, izvijestio je CNN.

U New Yorku je bez struje bilo 3000 ljudi, a oko 10.000 u Bostonu. Opskrba kućanstava trebala se normalizirati tijekom noći.

Očekuje se da će oluja, nazvana “bombastični ciklon” zbog naglog pada tlaka zraka, ovih dana privući ledeni zrak sa sjevera i tako donijeti novi hladni val.

(index.hr)