Sahranjena glumica Milena Dravić

Sahranjena glumica Milena Dravić

Poznata glumica Milena Dravić sahranjena je u danas (19.10.2018) u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

U prisustvu obitelji, prijatelja, kolega i poštovalaca, diva jugoslavenskog glumišta sahranjena je kraj svog supruga, glumca Dragana Nikolića (1943-2016.), prenose beogradski mediji.

Komemoracija povodom smrti Milene Dravić održana je u petak u podne na sceni “Danilo Bata Stojkovića” Zvezdara teatra.

Milena Dravić je umrla u noći između 13. i 14. listopada u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini, poslije duže bolesti.

Ostat će upamćena po više od stotinu filmskih i dvadeset pozorišnih uloga, od kojih su mnoge višestruko nagrađivane.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima “Kozara”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vrijeme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima”…

Poznata je još i kao učiteljica iz serije “Priče iz Nepričave”, Vera iz “Policajca sa Petlovog brda”, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija “Pozorište u kući” i “Lud, zbunjen, normalan”.

S trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem od 1972. do 1974. vodila je popularni šou TV-program “Obraz uz obraz”.

Milena Dravić je igrala uloge djevojke, samohrane majke, seljanke, radnice, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova “Crnog talasa”, a velikim dijelom uspjeh su joj donele ljubavne komedije u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Bila je dobitnica glumačke nagrade na Kanskom festivalu, za ulogu u filmu “Poseban Tretman” Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića.

Dobitnica je i specijalne nagrade “Zlatna ruža” na Filmskom festivalu u Veneciji, domaćih nagrada Dobričin prsten i “Žanka Stokić” za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade “Joakim Vujić”, nagrade “Pavle Vuisić” na Filmskim susretima u Nišu.

Osvojila je četiri “Zlatna ćurana”na Danima komedije u Jagodini i rekordnih deset “Zlatnih arena” na Filmskom festivalu u Puli.

(fejm.ba)