Rusija počela povlačenje vojnika iz Sirije, ostaju dvije vojne baze

Rusija počela povlačenje vojnika iz Sirije, ostaju dvije vojne baze

Rusija je počela s djelimičnim povlačenjem vojnika iz Sirije po naređenju predsjednika Vladimira Putina, javili su u utorak lokalni mediji.

Putin je objavio povlačenje tokom nenajavljene posjete vojnoj bazi Hmeymim u Siriji u ponedjeljak.

Prvo povlačenje uključuje 23 borbena aviona, dva helikoptera Ka-52 i djelimično kopnene snage koje čine kontingenti snaga za specijalne operacije, trupe poljskih bolnica i timovi za deminiranje, navela je novinska agencija Tass riječi Sergeja Surovikina, zapovjednika ruskih snaga u Siriji,

Surovikin je također kazao da će Rusija zadržati dvije vojne baze u Siriji, zračnu bazu Hmeymim i mornaričku bazu Tartus, koje će garantirati stabilnost Siriji u budućnosti.

Lokalni mediji javili su da je uz podršku ruskog zrakoplovstva sirijska vojska oslobodila 98 posto teritorije koja je bila pod kontrolom terorističkih grupa u protekle dvije godine.

Uz 69 borbenih aviona razmještenih u Diriji, Rusija je u prosjeku potrošila 156 miliona rublji (2,6 miliona dolara) svakog dana u ratom zahvaćenoj zemlji. Pored toga, 40 ruskih vojnika je poginulo i najmanje sedam komada ruske vojne opreme uništeno je u Siriji od septembra 2015. kada je Rusija pokrenula vojne operacije protiv terorističkih grupa u Siriji na zahtjev Damasaka, navodi se u medijskim izvještajima, prenosi Xinhua.

(Fena)