Rasadnik povrća „PLANT“ d.o.o.Tuzla počeo sa sjetvom sjemena

Piše: Duška Rebić


Lider u proizvodnji kvalitetnog sadnog materijala, „PLANT“ sa sjedištem u Tuzli počeo je sa radom 2006. godine. Preduzeće je nastalo sa transformacijom Luteranskog Svjetskog Saveza ureda Tuzla u Udruženje Bospera. Objekti „PLANTA“ postavljeni su uz glavnu saobraćajnicu kod Termoelektrane. Proizvodnja je zasnovana na vlastitom iskustvu u proteklom desetogodišnjem radu, sa mehanizovanom proizvodnjom rasada uz korištenje savremene tehnologioje uz pridržavanje osnovnih ekoloških principa proizvodnje, koristeći evropska iskustva za postizanje vrijednih rezultata. Za postizanje takvih rezultata BH Business Magazine ih je proglasio za „Rasadnikom godine„ za 2015. godinu i 2017. godinu. Osim kvalitetnog proizvoda PLANT nudi i ostale usluge sa kojim su proizvođači zadovoljni.

“Godišnje proizvodimo oko četiri miliona sadnica, a ove godine smo planirali milion sadnica ranog rasada koji se proizvodi u toku zime. Najznačajniji smo rasadničko-reproduktivni centar, nosilac razvoja plasteničke proizvodnje, sadnog materijala u zaštićnom prostoru u BiH. Naša vizija je povećanje proizvodnj po kojoj je PLANT osigurao lidersko mjesto. Rasad proizvodimo za cijelo tržište BiH iako imamo samo 9 zaposlenih i još 10-15 sezonskih zaposlenika. Sada krećemo sa sjetvom sjemena, a prodaja biljaka kreće krajem marta i traje do početka maja. Plasiramo proizvod sa pratećom podrškom, uz stručni nadzor proizvodnje i konstantne edukacije kupaca. Tako naši proizvodi imaju garantovani plasman i potražnja za našim proizvodima je velika zbog konstantne kvalitete. Dva puta smo proglašeni za najbolje bh rasadnike po osnovi cijene i kvaliteta”, ističe lider iz Kluba uspješnih, direktor  mr. Adnan Hodžić.

Adnan Hodžić

Bazirani su na projekat proizvodnje sadnog materijala i presadnica povrća koje se odvija u zaštićenom prostoru, uz evropska iskustva i korištenje tehnologije i znanja. Sve se odvija u staklenicima prostora sedam hiljada kvadrata  i 1,5 hiljada metara kvadratnih plastenika. Plant posjeduje savremene tehnologije rasade gdje se koristi tehnologija za sezonsko povrće. Također, uvoze i prodaju sadni materijal iz Italije. Pored toga, bave se i ratarskom proizvodnjom na površini 34 hektara u Živinicama. Proizvode soju koja nije genetski modificirana i najveći su proizvođači soje u Tuzlanskom kantonu.


“Plant ima saradnju sa Unverzitetom u Tuzli tako da nam u toku ljeta dolaze studenti sa Tehnološkog fakulteta, smjer agronomije. Dobru saradnju imamo sa Ministarstvom privrede, kantonalnim poljoprivrednim Zavodom, sa Univerzitetom Kallos, kao i sa Elektriprivredom,” ističe direktor Planta, Adnan Hodžić, te poziva poljoprivredne proizvođače da do 15.03. godine naruče rezervaciju rasade na broj tel. 035 288-166.