Putin: Trilateralna grupa će se baviti ekonomskim vezama u N.Karabahu

Putin: Trilateralna grupa će se baviti ekonomskim vezama u N.Karabahu

Posebna trilateralna grupa kojom će predjsedavati zamjenici premijera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, baviće se pitanjima vezanim za oživljavanje trgovinskih i ekonomskih veza u Nagorno-Karabahu, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin.

U uvodnoj riječi na trilateralnim razgovorima sa azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevom i premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom, Putin je primjetio da zadatak deblokade ekonomskih, trgovinskih i transportnih veza u regionu i otvaranje granica zaslužuje posebnu pažnju, prenio je TASS.

On je pozvao Alijeva i Pašinjana da na sastanku razgovaraju o novim koracima u ključnim oblastima procesa rješavanja Nagorno-Karabaha koji su navedeni u zajedničkoj izjavi od 9. novembra 2020. godine.

“Mislim na pitanja vezana za aktivnosti ruskih mirovnih snaga, razjašnjenje linija razgraničenja, rješavanje humanitarnih problema i zaštitu objekata kulturne baštine”, rekao predsjednik Rusije.

Putin je izrazio nadu da će razgovori biti održani u poslovnoj atmosferi i pomoći u obezbjeđivanju trajnog mira, bezbjednosti i progresivnog društveno-ekonomskog razvoja u regionu.

“To je ono što nas sve sigurno zanima”, naveo je ruski predsjednik.