Putin: Referendum na Kosovu priznajete, a na Krimu ne

Putin: Referendum na Kosovu priznajete, a na Krimu ne

Ruski predsjednik Vladimir Putin održava godišnju konferenciju za štampu na kojoj odgovora na brojna pitanja novinara, u vezi sa situacijom u zemlji, ali u sveijtu. Neke od glavnih tema su pandemija, vakcine, američki izbori, stanje u vojsci, gasovod “Sjeverni tok 2”.

Putin se dotakao i teme samoproglašenog Kosova koje je ponovo uporedio sa Krimom.

Rekao je da Zapad nije prihvatio rezultate referenduma na Krimu za razliku od Kosova.

“Osjećam se odgovornim za ono što se događa u Rusiji, uključujući povratak poluostrva Krim u Rusiju. Kada je održan kosovski referendum, prihvatili ste rezultate, za razliku od rezultata referenduma na Krimu. Demokratija mora biti prepoznata svuda”, rekao je Putin, a prenio portal “The Moscow Times“.

O “trovanju” Navaljnog i incidentu u Solsberiju

Nezaobilazna tema bilo je i trovanje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i incident u Solzberiju kada su otrovani Sergej Škripalj i njegova kćerka Julija. Tada su iznosene tvrdnje, kao i slučaju Navaljnog, da je upotrijebljen otrov Novičok.

Ipak, po riječima Putina niko ne daje Moskvu zaključke eksperata o stanju Navaljnog.

“Stivene, možete li da mi objasnite to?”, pitao je novinara BBC-ja koji je postavio pitanje o Navaljnom.

O Nagorno-Karabahu

Rusija je posredovala u postizanju primirja u Nagorno-Karabahu, tako da je i to bila jedna od tema godišnje konferencije.

“Situacija u tom području bila je godinama napeta. Sada je izašla ispod kontrole”, naveo je Putin.

On je podsjetio da Jermenija nikad nije priznala Karabah i sa tačke gledišta međunarodnog prava, to je azerbejdžanska teritorija.

“Situacija ostaje komplikovana, svaka strana ima svoju istinu, ali važno je da su ljudi prestali da ginu. Nakon postizanja primirja, sljedeća faza bi trebala da bude uspostavljanje mira u regionu i ekonomski razvoj”, rekao je predsjednik Rusije.

Što se tiče povećanja broja ruskih mirovnjaka u Karabahu, Putin smatra da je to moguće, ali samo u dogovoru sa Azerbejdžanom i Jermenijom.

(Sputnjik)