Prošlo je godinu dana od prvog registrovanog slučaja koronavirusa

korona

Prvi slučaj koronavirusa registrovano je tačno prije godinu dana. Bio je to 55-godišnji muškarac iz kineske provincije Hubei. Broj zaraženih u svijetu od tada premašio je 55 miliona, a od posljedica koje je izavao ovaj virus preminulo je više od 1.300.000 ljudi.

Mirne reakcije su pratile prvi zabilježeni slučaj, niko nije ni slutio da će virus toliko opstati, a kamoli da će od njega umrijeti toliko ljudi. Nulti pacijent registrovan je, prema pisanju Čajna Morning posta, 17. novembra 2019. godine u kineskoj provinciji Hubei. To je više od mjesec dana prije nego što su ljekari registrovali prve slučajeve u Vuhanu.

Sa naučne strane, sumnja se da je Kovid-19 sa slijepog miša prešao na drugu životinju koju je kasnije konzumirao čovjek, pa je tako počeo da se širi među ljudima. Druga strana mišljenja govori da je virus izašao iz laboratorije i ciljano pušten. Stručnjaci tvrde da je od 17. novembra prošle godine svakodnevno prijavljivalo nekoliko pacijenata da bi 15. decembra 2019. godine taj broj bio 27. Brojke su potom počele vrtoglavo da rastu, a zaraza da prelazi kinesku granicu.

Od ovog virusa oporavilo se za godinu dana više od 38 miliona ljudi, ali virus ne posustaje i čini se da vrhunac tek slijedi. Danas najmnogoljudnija zemlja svijeta, u kojoj je sve počelo, bilježi nekoliko slučajeva dnevno, dok SAD imaju i po 150.000 novozaraženih, a neke evropske zemlje preko 40.000.

Zanimljivo da je u Kini je od početka pandemije zaraženo nešto više od 86.000 ljudi, a preminulo je 4.634. Trenutno najviše zaraženih ima u SAD, Indiji, Brazilu, Francuskoj i Rusiji.