Privedeni saudijski prinčevi zbog optužbi za korupciju

Privedeni saudijski prinčevi zbog optužbi za korupciju

Saudijski milijarder, princ Alwaleed bin Talal, priveden je u velikoj akciji policije protiv korupcije, na čijoj meti su se našli deseci prinčeva i ministara vlade.

Princ Alwaleed bin Talal, u čijem vlasništvu je investicijska kompanija Kingdom Holding, je među privedenima, rekao je neimenovani visoki zvaničnik za Reuters.

Princ Alwalled je jedan od najbogatijih ljudi na Bliskom Istoku, a investirao je u kompanije kao što su Twitter, Apple i Citygroup.

Vlada Saudijske Arabije saopćila je da je istraga protiv korupcije u toku, a državni mediji javljaju da su uhapšeni deseci prinčeva i ministara.

Otkazi ministrima
Nekoliko visokopozicioniranih ministara dobilo je otkaze u Saudijskoj Arabiji, a među njima su nadležni za saudijsku Nacionalnu gardu, ekonomiju i planiranje.

Među otpuštenima su princ Meteb bin Abdullah, šef Nacionalne garde, te Adel Fakeih, ministar ekonomije.

Promjene se dešavaju tek nekoliko mjeseci nakon što je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud umjesto svog nećaka Mohammeda bin Nayefa imenovao za prijestolonasljednika svog sina Mohammeda bin Salmana.

Mohammed bin Salman od tada je napravio određeni broj promjena.

Proteklih je sedmica Saudijska Arabija objavila kraj duge zabrane ženama da voze, a Mohammed bin Salman je također obećao povratak države „umjerenom“ obliku islama.

(Al Jazeera)