Potpisan ugovor:Utopljavanje i nova fasada na objektu Doma kulture u Srebreniku

Nakon 40 godina postojanja Doma kulture u Srebreniku, u ovoj godini započela je realizacija prvih ozbiljnijih radova rekonstrukcije ovog javnog objekta u koji će biti uloženo oko pola miliona maraka.

U prostorijama Gradske uprave potpisan je ugovor za poboljšanje energijske efikasnosti objekta postavljanjem termoizolacione fasade. Realizacijom ovog ugovora dobiti ćemo kulturni centar sa znatno boljim uslovima za odvijanje raznih kulturnih sadržaja.

Također, pored navedenog, realizacija drugog dijela radova koji se sastoji od zamjene stolarije na zgradi, koju je finansiralo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona uskoro ću početi.

U kino sali Doma kulture u tijeku su radovi na postavljanju sistema podnog grijanja. Projekat je vrijedan oko 28.000 KM, a finansira se iz gradskog budžeta. Nakon ugradnje sustava podnog grijanja bit će postavljene i sve potrebne instalacije za vrhunske digitalne kino projekcije, ‘Dolby System’ koji omogućuje vrhunski kino ugođaj i vrhunski ozvučenje tijekom projekcija. Po završetku ovih radova postavit će se nove stolice i urediti unutrašnjost kino dvorane, koja će svakako postati jedno reprezentativno mjesto za manifestaciju kulturnog i svih ostalih sadržaja u potpuno novom i nadasve ljepšem ambijentu.

Uz projekt rekonstrukcije i sanacije kino dvorane, u završnoj fazi su i radovi spajanja objekata Centra za kulturu i informiranje na sistem centralnog gradskog grijanja koji proizvodi toplinsku energiju iz biomase, a to će uveliko doprinijeti smanjenju zagađenja zraka u zimskom periodu. Vrijednost ovog projekta je oko 55.000 KM, a sredstva su obezbijeđena i iz gradskog budžeta. Osim što pruža dodatnu udobnost za zaposlenike i posjetitelje, ovaj projekt ima i veliki ekološki značaj za cijelu gradsku jezgru, s obzirom da se ovaj objekt do sada grijao na ugljen i bio je jedan od najvećih zagađivača zraka u centru grada.