Pod lupom: Prijevremeni izbori protekli uglavnom u skladu s Izbornim zakonom

Ipak, dodaje se, zabrinjava što se pojedine nepravilnosti kontinuirano ponavljaju na svakim izborima u BiH, a bilo kakva ozbiljna reakcija zakonodavca, istražnih organa ili izborne administracije na najvišoj razini izostaje.

Najveći broj nepravilnosti odnosi se na obiteljsko glasanje (više osoba u kabini za glasanje) koje je zabilježeno na 69 biračkih mjesta, od čega na tri biračka mjesta više od 6 ovakvih slučajeva. Na 66 biračkih mjesta zabilježeno je do 5 slučajeva da su birači vraćeni s biračkog mjesta jer se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog popisa, a na jednom biračkom mjestu je vraćeno više od 25 birača. Na 36 biračkih mjesta zabilježeno je da je jedna osoba pružala pomoć većem broju birača da glasaju.

Na pet biračkih mjesta u Doboju biračima je dozvoljavano da glasaju bez propisanih identifikacijskih dokumenata. Zabilježeno je i kršenje izborne šutnje promocijom kandidata na društvenim mrežama i objavljivanje fotografiranih glasačkih listića.

Koalicija ”Pod lupom” do 21 sat nije zaprimila dojave o incidentima na biračkim mjestima. Zaprimljena su 4 poziva građana od kojih se dio odnosi na slučajeve u kojima su birači pri dolasku na biračko mjesto uočili da se na izvodu iz Centralnog biračkog popisa već nalazi njihov potpis iako nisu prethodno glasali. Svi pozivi građana odnosili su se na potencijalne nepravilnosti u Gradu Doboju.

Većina biračkih mjesta na kojima su bili prisutni promatrači Koalicije zatvorena su do 19:15 te u izoliranim slučajevima nakon 19:15. Zatvaranju biračkih mjesta prisustvovali su svi članovi biračkih odbora. Na 21 biračkom mjestu građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19 sati nije omogućeno glasanje, a što bi moralo biti.

Glasanje na većini biračkih mjesta proteklo je uglavnom u skladu s Izbornim zakonom BiH i pravilima.

(Klix)