Otkriven uzrok nesreće u kojoj je poginuo Kobi Brajant

Otkriven uzrok nesreće u kojoj je poginuo Kobi Brajant

Poslije više od godinu dana istrage, objelodanjen je zvaničan izvještaj o padu helikoptera koji je 26. januara 2020. godine u kojem su poginuli Kobi Brajanta, njegova kćerka Đijana i još sedam drugih članova, uključujući i pilota Aru Zobajana.

Istražioci su utvrdili da krivicu za pad helikoptera snosi pilot, koji je poletio u oblake, iako je to zakonom zabranjeno.

Takođe, u izvještaju koji ima više od 600 strana, navodi se i da je pilot vjerovatno izgubio orijentaciju neposredno pred sam udarac u planine Kalabazasa.

Nije bilo nikakvih mehaničkih kvarova na helikopteru Sikorski S-76, a očekuje se da nakon ove nesreće i izveštaja, Federalna agencija za avijaciju u SAD da i preporuke kako bi se ubuduće izbjegle nesreće ovakvog tipa.

Takođe, u prošlosti je bilo priča da bi nesreća možda mogla da se izbjegne, da je helikopter imao uređaj za skeniranje tla i određivanja daljine između tla i helikoptera, ali je tokom objelodanjivanja izveštaja rečeno da ovakav uređaj kod nesreće u kojoj je poginuo Brajant, ne bi bio od pomoći da se spriječi tragedija.

“Brdovit teren u kombinaciji sa prostornom dezorijentacijom pilota u oblacima bio je zbnjujući faktor. Pilot nije znao kojim putem je krenuo”, rekao je glavni istražioc Bil Ingliš.

Istražioci su okrivili Zobajana i što je krenuo ulijevo, umjesto da je pokušao da se popne više i da se izvuče iz lošeg vremena.

U ovoj tragediji poginulo je devet osoba. Pored Kobija Brajanta, njegove kćerke Đijane (13), kao i pilota Aje Zobajana, u nesreći su poginuli bejzbol trener Džon Altobeli, njegova supruga Keri i kćerka Alisa, Kristina Mauzer, koja je Kobiju pomagala da trenira tim njegove ćerke, Sara Čester i njena kćerka Pejton.