Opraštamo se od godine terorizma, napada, nemira i svjetske političke nestabilnosti

Opraštamo se od godine terorizma, napada, nemira i svjetske političke nestabilnosti

Posljednji dan još uvijek aktuelne godine sjajna je prilika za rekapitulaciju svega što smo u njoj proživjeli, doživjeli i preživjeli. Mnogi usponi i padovi na domaćoj i svjetskoj političkoj sceni, krize i problemi, lijepi događaji i sjajni uspjesi stanovnika planete Zemlje, ali i ne tako rijetki teroristički napadi učinili su da 2017. godinu pamtimo dugo poslije nje.

U januaru 2017. Donald Trump stupio je na dužnost kao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih država i od tada do danas nije prestajao šokirati svjetsku javnost svojim postupcima. Istog mjeseca na dužnost je stupio i novi generalni sekretar Ujedinjenih naroda. Antonio Gutijeres otpočeo je svoj petogodišnji mandat.  Ovu godinu započeli smo terorističkim napadom u Istanbulu gdje je poginulo 39 osoba.

Iako je najavljeno kako će u februaru Turska završiti gradnju zida na sirijskoj granici, to se nije desilo. Zid od 556 km na granici dugoj 911km ipak je izgrađen dva mjeseca poslije.

Mart je u Holandiji i Hong Kongu donio nove državne izbore na kojima su stanovnici ovih dvaju zemalja izabrali nove vlade. Velika Britanija je u ovom dijelu godine započela proces razduživanja od Evropske unije budući da su šest mjeseci ranije Britanci odlučili da više ne žele biti dijelom evropskog zajedništva. Istog mjeseca u Westminsteru u Londonu izveden je teroristički napad.

Četvrtog mjeseca ove godine svjedočili smo stogodišnjici odluke američkog Kongresa da se uključi u sukobe tokom Prvog svjetskog rata. Preko milijardu ljudi proslavilo je i Dan planete Zemlje – najveći sekularni praznik na svijetu. U aprilu je također dodijeljena i stota po redu Pulicerova nagrada istraživačkim novinarima.

U maju su Francuzi odlučili da Emanuel Macron postane najmlađi u historiji predsjednik njihove domovine i na taj način direktno počne utjecati na sudbinu svoje zemlje, ali i cijele Evropske unije. U ovom mjesecu održano je i sedamdeseto izdanje Festivala u Kanu. Samoubilački napad, koji će kasnije biti okarakterisan kao teroristički čin ostavio je za posljedicu 23 mrtve osobe na koncertu poznate pjevačice Ariane Grande. U ovom napadu je 500 osoba povrijeđeno. Najmlađa žrtva imala je svega osam godina.

Juni je bio izuzetno bogat sportskim dešavanjima. Od Lige Šampiona, preko Kupa Amerike pa sve do ruskog Kupa Konfederacija – sve je to podizalo adrenalin ljubiteljima sporta širom svijeta. S druge strane, u junu je Evropska unija ukinula roming za sve razgovore mobilnim telefonima na svojoj teritoriji, a Engleska i Vels proslavili su jubilarnih 50 godina od stupanja na snagu istospolnih brakova.

U julu je Kanada obilježila 150 godina svoje nezavisnosti, a čovječanstvo 200 godina od smrti Jane Austen koja je upravo ovog mjeseca zamijenila Charles Darwina na novčanici od 10 funti. London je ponovo postao meta terorističkih organizacija koje su u ovom, ali i napadu iz marta 2017. godine iza sebe ostavili 12 mrtvih osoba.

August nam je donio podsjećanje na bolnu i kako smatraju stručnjaci, nikada prežaljenu bol za Princezom Dajanom. Ona je ubijena upravo u augustu prije 20 godina. Amerikanci su uživali i u totalnom pomračenju sunca, dok su stanovnici Indije proslavili 70 godina od nezavisnosti koju su izborili od Velike Britanije. U najprometnijoj barselonskoj ulici La Rambli desio se teroristički napad u kojem je život izgubilo 13 osoba, dok ih je više od 130 povrijeđeno.

U septembru su realizovani izbori u Njemačkoj na kojima su svi stanovnici Njemačke imali priliku izjasniti se o odluci Angele Merkel kada su u pitanju izbjeglice. Izbori su realizovani i u Norveškoj, ali i na Novom Zelandu.

U oktobru je proslavljeno 500 godina otkako je Martin Luter okačio svojih 95 teza na vrata crkve Svih Svetih u Vitenbergu. Muzički festival u Las Vegasu brzo je pretvoren u “festival smrti” kada je Stephen Paddock vatrenim oružjem ubio 58 ljudi, a 500 ih ranio. Posljednjeg dana ovog mjeseca muškarac iz Uzbekistana kamionom se zabio među pješake u New Yorku. Osmero ih je ubijeno.

Rusija je u novembru obilježila 100 godina od Oktobarske revolucije, a njujorčani su izabrali novog gradonačelnika. U ovom mjesecu Ratko Mladić je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a nekoliko dana poslije iz iste sudnice je putem televizijskog prenoza uživo emitovano samoubistvo Slobodana Praljka – jednog od šestorice pripadnika HVO-a kojima je Haški sud izrekao pravosnažnu presudu ukupnog trajanja od 111 godina zatvora.

Decembar će ostati upamćen po dvadeset petogodišnjici od prve poslane elektronske poruke koja je glasila “Merry Christmas”. Ekspresno usvajanje Zakona o akcizama, kao i neusvajanje Budžeta za Federaciju BiH nešto su s čim ulazimo u novih 365 dana koji su pred nama.

Ovo su samo neki od događaja koji su potresali ili nadahnjivali ljude širom svijeta. Iako je dobar dio događaja iz 2017. godine već predodredio razvoj određenih procesa i u 2018. godini, ostaje nam za nadati se kako će novih 365 dana barem djelomično biti sigurniji za sve nas.

(Nezavisni.ba)