Novi soj virusa i u Holandiji

Novi soj virusa i u Holandiji

Prvi slučaj infekcije novim zaraznijim sojem virusa korona potvrđen je u Holandiji zbog čega je njena Vlada zabranila sve putničke letove iz Britanije, gdje cirkuliše novotkriveni soj.

Zabrana do 1. januara uslijedila je nekoliko časova nakon što je Britanija uvela oštrije mjere restrikcije i kontrole kretanja za dijelove zemlje da bi usporila cirkulisanje novog virusa.

Holandska agencija za javno zdravlje RIVM “preporučuje da se svako moguće uvođenje ovog soja virusa iz Britanije ograniči što je više moguće limitiranjem i/ili kontrolom kretanja putnika”, prenio je AFP.

Ministarstvo zdravlja Holandije saopštilo je da je početkom decembra tokom analize studije slučaja otkrivena infekcija varijantom virusa koja je opisana u Britaniji.

Eksperti sada razmatraju kako se ta infekcija dogodila i da li ima još slučajeva.

Vlada premijera Marka Rutea donijela je “odluku predostrožnosti” da zabrani letove iz Britanije, ali će i drugi oblici transporta biti preispitani.

On je apelovao da holandski građani ne putuju osim ako to nije neophodno. “U narednih nekoliko dana zajedno sa drugim članicama EU Vlada će tražiti načine daljeg limitiranja ili kontrole novog soja virusa koji nam je donijet iz Britanije”, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U Holandiji je na snazi petosedmična blokada, koja traje do sredine januara, a škole i prodavnice, osim prehrambenih, su zatvorene.

Britanski premijer Boris DŽonson rekao je ranije da dosadašnji podaci ukazuju da je virus, koji cirkuliše u Londonu i na jugoistoku Engleske, 70 odsto više zarazan ili prelazan, piše BHRT pozivajući se na Srnu.