Njujorčani duguju preko milijardu dolara neplaćenih kirija

Njujorčani duguju preko milijardu dolara neplaćenih kirija

Zakupci stanova u Njujorku duguju na ime neplaćenih stanarina tokom pandemije virusa korona više od jedne milijarde dolara, pokazuju rezultati jednog istraživanja, piše Vol strit žurnal (WSJ).

Iznos ovog duga je najnovija potvrda da naknade za nezaposlenost i dosadašnji savezni paketi podsticaja nisu bili dovoljni za ublažavanje rastućeg finansijskog tereta neizmirenih kirija koji pritiska hiljade domaćinstava u ovoj metropoli, konstatuje list.

Organizacije koje zastupaju stanodavce i stanare snažno su lobirale za povećanje državne pomoći za stanarine tokom pandemije.

Istraživanje, koje je sprovela grupacija vlasnika stanova Program za unapređenje stanovanja (CCIP), bilo je fokusirano na zgrade u Njujorku koje podležu gradskim zakonima o zakupu. Stanovi u tim zgradama čine oko polovine ukupnih stanova za iznajmljivanje u Njujorku.

U studiji je, na osnovu prikupljenih odgovora stanodavaca, procijenjeno da čak 185.000 domaćinstava koja žive u ovim stanovima kasne više od dva mjeseca s plaćanjem stanarine, a prosječan dug premašuje 6.000 dolara.

Džej Martin, izvršni direktor CCIP-a, kaže da je dug za kirije u preostalim zgradama u Njujorku, koje nisu bile obihvaćene istraživanjem, vjerovatno isti ili veći, što znači da ukupan dug njujorških podstanara po svemu sudeći nadmašuje dvije milijarde dolara.

U decembarskom korona federalnom paketu podrške, za Njujork je opredeijljeno 1,3 milijarde dolara pomoći za rješavanje problema stanarina.