Misteriozno zračenje nad Europom: “Rusija testira oružje ili nove lijekove?”

Misteriozno zračenje nad Europom: “Rusija testira oružje ili nove lijekove?”

Nekoliko mjernih postaja u Europi detektiralo je lagano povećanje radijacije proteklih nekoliko tjedana, a znanstvenici i dalje ne mogu objasniti što ju je prouzrokovalo.

Tragovi radioaktivnog izotopa (rutenij-106) pronađeni su u povišenim, ali ne i štetnim količinama u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Švicarskoj i Francuskoj između 29. septembra i 3. oktobra, tvrdi njemački ured za zaštitu od zračenja. Potrebno je spomenuti kako se rutenij-106 koristi i u medicini za tretiranje tumora dubine manje od 7 mm i raka oka.

No i dalje ostaje tajna što je točno uzrokovalo porast zračenja, piše The Sun. Iz ureda se navodi kako radijacija potječe iz istočne Europe, Ural i južna Rusija. Ono što se sa sigurnošću može odbaciti su nuklearni pokusi ili nesreća u nuklearnim elektranama, jer da je to slučaj rutenij-106 ne bi bio jedini radioaktivni element čija bi količina narasla.

Iako i dalje postoje zastrašujuće glasine kako Rusija tajno testira oružje s malom količinom nuklearnog materijala u Arktičkog krugu, stručnjaci tvrde kako je povećanje izotopa najvjerojatnije uzrokovala neka farmaceutska tvrtka, tijekom proizvodnje lijekova.

(Vecernji.ba)