Kina: Ako nas neko iritira teško će izaći na kraj sa nama

Kina: Ako nas neko iritira teško će izaći na kraj sa nama

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je članice alijanse “Pet očiju”da uđu u 21. vijek i prestanu da posmatraju Peking kao dinastiju Đing, nakon što su zemlje tog saveza optužile Kinu za kršenje ljudskih prava.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Sua Čunjing pozvala je na konferenciji za štampu države saveza “Pet očiju” (Australiju, Kanadu, Novi Zeland, Veliku Britaniju i SAD) da prestanu da se miješaju u unutrašnje stvari Kine.

Sua je rekla da članice saveza treba da pređu u 21. vijek i shvate da se današnja Kina veoma razlikuje od dinastije Đing. Ona je navela da ovih pet država podsjećaju na savez osam država koji je napao i opljačkao sjevernu Kinu 1900. godine.

“Kina sada nije Kina od prije 120 godina. Kinezi nisu razdražljivi, ali ako ih neko iritira, teško će izaći na kraj sa njima”, naglasila je.

Dovodeći u pitanje legitimitet ovih država da prozivaju Kinu zbog navodnih kršenja ljudskih prava, portparolka je izjavila da Ujedinjene nacije imaju više od 190 država članica i nekoliko saveza poput Pet očiju“ “ne mogu predstavljati međunarodnu zajednicu.

Dodala je i da je podrška kritikama Kine oskudna, prenosi RT.

“Samo pogledajte mapu svijeta i znaćete da Kina ima prijatelje širom svijeta. O čemu da brinemo?”, istakla je ona.

Njeni komentari uslijedili su nakon što su mnoge zapadne države kritikovale kineske izvještaje o ljudskim pravima i uvele sankcije protiv zvaničnika umješanih u navodne kršenja prava u Sinđijangu. U utorak su Australija i Novi Zeland u zajedničkoj izjavi pozdravili odluku SAD, EU, Kanade i Velike Britanije da uvedu sankcije visokim kineskim zvaničnicima.

Peking negira optužbe i poziva Zapad da prestane da se miješa u kineske unutrašnje stvari.