Katalonci izlaze na ulice tražeći nezavisnost

Katalonci izlaze na ulice tražeći nezavisnost

Stotine hiljada ljudi očekuju se danas na velikim prosvjedima u Barceloni, gdje zastupnici nezavisnosti Katalonije žele pokazati podršku planiranom referendumu.

U ponedjeljak se obilježava dan prelaska Barcelone 1714. godine pod vlast Španjolske te se često koristi kao simboličan datum u kampanji za odvajanje Katalonije, prenosi Fena od agencije Reuters.

Tenzije su u porastu nakon što je Ustavni sud prošlog tjedna suspendirao referendum planiran za 1. listopada.

Katalonski lider Carles Puigdemont pozvao je sve da izađu na ulice i pokažu podršku referendumu.

Ustavni sud preventivno je suspendirao poziv na referendum o neovisnosti regije nakon što je usvojio žalbu središnje vlasti u Madridu, prenijele su ranije agencije.

Suspenzija očekivana

Taj potez bio je očekivan, budući da je španjolski premijer Mariano Rajoy objavio da njegova Vlada pokušava oboriti i kontroverzni zakon koji treba legitimirati glasovanje o neovisnosti Katalonije i dekret Vlade Katalonije kojim se birači pozivaju na referendum.

Prema sudskim pravilima, suspenzija traje pet mjeseci, a suci dotad trebaju donijeti presudu.

Vladajuća koalicija u Kataloniji, koja zagovara neovisnost te bogate regije na sjeveroistoku Španjolske, tvrdi da je univerzalno pravo na samoopredjeljenje jače od španjolskih zakona.

Premijer Rajoy nazvao je zahtjev Katalonije “neprihvatljivim činom neposlušnosti”.

Rekao je da će sve općine u Kataloniji biti upozorene na svoju “obvezu da spriječe ili blokiraju” napore da dođe do realizacije referenduma, koji je, kako kaže, neustavan.

(Agencije)