DOŽIVOTNA KAZNA: Odbijene sve žalbe Ratka Mladića

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas je izreklo pravosnažnu presudu Ratku Mladiću, ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Konačna presuda Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), koji se tereti za najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini (1992-1995.), uključujući i genocid izrečena je danas po kojoj će Ratko Mladić ostatak života provesti u zatvoru čime je zapravo potvrđena prvostepena presuda.

Podsjetimo, nakon što je prvostepeno osuđen na kaznu doživotnog zatvora Ratko Mladić je uložio žalbu tražeći oslobađajuću presudu odnosno ponavljanje postupka odnosno umanjenje kazne. Nakon što se Mladić pojavio u sudnici predsjedavajuća Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Prisca Matimba Nyambe pročitala je sažetak prvostepene presude po kojoj je Mladić bio osuđen na doživotni zatvor. Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe Odbrane koji se tiču Mladićevih prava na pošteno suđenje.

Kako je rekla Nyambe, Žalbeno vijeće je stava da nisu prekršena prava time da se neki incidenti nisu spomenuti u optužnici, kao i uključivanjem utvrđenih činjenica iz drugih predmeta, te da je bio teškog zdravstvenog stanja.