Doktori u TK dobili kolektivni ugovor

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona danas je potpisao kolektivni ugovor sa Vladom TK.  Doktori  na kantonalnom nivou nisu još dobili reprezentativnost već su ugovor potpisali prema zaključku zakonodavnog tijela TK  crpeći  reprezentativnost dodijeljenu ovom sindikatu na federalnom nivou.

Ugovor su potpisali  ministar zdravstva TK  Bahrudin Hadžiefendić i potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Admir Suljić.

Suljić je rekao novinarima da je  danas historijski dan za doktore medicine i stomatologije.

-Po prvi put, nakon sedam godina od našeg osnivanja, ulazimo u priču da možemo sami sebe zastupati što je istorijsko djelo,  naglasio je.

Premijer TK, Jakub Sukljanović izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem granskom kolektivnog ugovora, nakon višemjesečnih pregovaranja.

Poručio je da se nada, da ukoliko nova zakonska rješenja doprinesu povećanju prihoda u Budžetu TK i Zavoda zdravstvenog osiguranja, da će biti  i drugih načina poboljšanja standarda uposlenih u zdravstvu, kao i općenito  poboljšanja stanja u ovoj oblasti.

Ugovor ne nudi ništa više od onoga što je ponuđeno  već nudila Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije krajem aprila, kada ovaj ugovor nije potpisan.

Dakle ovim ugovorom ne mijenja se obim materijalnih prava koji je utvrđen ranije potpisanim Kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva.

Ministar zdravstva TK, Bahrudin Hadžiefendić ocjenjuje da je značajno poboljšan materijalni status ne samo doktora, već svih uspolenih u zdravstvu potpisivanjem ugovora sa Nezavisnim sindikatom radnika uposlenih u ovoj oblasti.

-Nakon višemjesečnih pregovora koje je pregovarački tim Vlade vodio i sa jednim i sa drugim sindikatom uporedo, današnji dan je kruna završenih pregovora. Kolektivni ugovor je rezultat donesenih zaključaka Skupštine TK, te približavanja stavova Vlade i Sindikata, kazao je Hadžiefendić.

Podsjećamo, ljekari na području TK  bili su  u štrajku  4. juna  i tražili da im Kantonalna vlada prizna reprezentativnost, te  da potpišu odvojeni kolektivni ugovor. Dogovor prvobitno nije uslijedio,  te je nekoliko stotina doktor prošle sedmice potpisalo ostavke, zbog čega je hitno zasijedala Skupština TK.

Iz Kantonalne vlade napominju, da je ranije utvrđeno umanjenje broja sati tokom radne sedmice sa 40 na 37,5 sati, te povećanje osnovne satnice sa 2,31 na 2,41 KM. Istovremeno su povećani i koeficijenti za obračun plaće, što je  usaglašeno sa predstavnicima oba sindikata u oblasti zdravstva. To znači da će se, za plaće uposlenika u zdravstvu, na godišnjem nivou, izdvojiti oko 9,4 miliona KM više nego ranije.

(fejm.ba)