Diljem Španije spremaju se protesti protiv Katalonske nezavisnosti

Diljem Španije spremaju se protesti protiv Katalonske nezavisnosti

Cijela Španija mobilizirala se oko katalonske krize, a sprema se to i pokazati putem nekoliko prosvjeda u subotu i nedjelju protiv katalonske neovisnosti, dok bi čelnici te autonomne pokrajine mogli proglasiti nezavisnost početkom sljedeće sedmice.

Okupljanja su predviđena u Madridu i drugim gradovima, a pristaše jedinstva pozivaju se i na sličan skup u Barceloni.

U subotu su pristaše dijaloga pozvani da se okupe ispred gradskih vijećnica u čitavoj zemlji. Anonimna inicijativa pokrenuta je na internetu i proširila se putem društvenih mreža.

“Španija je puno bolja od svojih čelnika”, može se pročitati u peticiji koju je objavila stranica Change.org koja je skupila približno 9000 potpisa u subotu ujutro.

“Trenutak je da nastupimo zajedno”

Španjolci su pozvani da iziđu na ulice odjeveni u bijelo te da izvjese bijele plahte na balkonima.

“Trenutak je da nastupimo zajedno kako bismo pokazali čelnicima da su bili nesposobno i neodgovorni”, kaže se u manifestu. Okupljanja su predviđena u podne.

Pristaše španjolskog jedinstva pozvane su i da se priključe “patriotskom” maršu u isto vrijeme u središtu Madrida.

Oni su pozvani i da sudjeluju u velikom prosvjedu u nedjelju u Barceloni, također u podne.

Peruanski književnik Mario Vargas Llosa, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, koji je katalonsku težnju za nezavisnošću nazvao “bolešću” koja bi regiju mogla pretvoriti u “novu Bosnu”, također je najavio sudjelovanje.

Katalonski separatisti rade na jednostranom proglašenju neovisnosti od Španjolske koja bi mogla bitu usvojena sljedeći tjedan.

Nakon što je španski Ustavni sud suspendirao zasjedanje katalonskog regionalnog parlamenta najavljeno za ponedjeljak, a na kojoj se očekivalo proglašenje osamostaljenja, parlament je priopćio da je vođa te autonomne regije Carles Puigdemont, zagovornik nezavisnosti, zatražio da se parlamentu obrati u utorak.

(Index.hr)