CNN: Trump bi trebao posjetiti BiH

CNN: Trump bi trebao posjetiti BiH

Predsjednik SAD-a Donald Trump osudio je neonacistički pokret u SAD-u, ali je ipak stao u odbranu desničarskog pokreta u ovoj zemlji. To je izazvalo mučninu za brojne stanovnike evropskog kontinenta koji znaju šta znači biti pod okupacijom fašističkog režima, piše dopisnica CNN-a Frida Ghitis.

“Trump pokušava da moralno izjednači rasiste i ljudi koji se bore protiv njih”, navela je Ghitis.

Ona je pozvala američkog predsjednika da posjeti BiH i Memorijalni centar u Potočarima.

“Trump u svojoj turneji po Evropi treba posjetiti i BiH. Ako ode u Srebrenicu onda će vidjeti šta se desi kada se ne borimo protiv etničkog ekstremizma”, istakla je Ghitis.

Ona se prisjetila svog prijatelja iz BiH Harisa Hurema, prevodioca za CNN u BiH tokom 1995. godine.

“Njegovi prijatelji i susjedi u Sarajevu nikada se nisu osvrtali na to ko je musliman a ko bosanski Srbin. Ali u toj zemlji eksplodirao je nacionalizam i ekstremizam, a ulje na vatru dodavali su karizmatični političari. Jednog dana Haris je igrao karte sa svojim susjedima u Sarajevu kada je došla policija, pogledala njihove dokumente i uhapsila ih zato što su muslimani. Haris nikada u životu nije ušao u džamiju, ali je odveden u logor. Multietničko društvo počelo se raspadati”, navela je Ghitis.

Okolnosti u BiH i nacističkoj Njemačkoj drugačije su od onih u današnjoj SAD, istakla je Ghitis te dodala da ne očekuje da u SAD-u izbije građanski rat.

“Ali mislim da Trump nije svjestan koliko je opasno njegovo ponašanje. Ukoliko, pak, on dobro zna šta radi, onda je problem mnogo veći nego što smo mislili, a ovaj momenat u historiji mnogo opasniji”, zaključila je Ghitis.

(Fokus)