CIA vjeruje da je princ Salman naredio ubistvo novinara Jamala Khashoggija

CIA vjeruje da je princ Salman naredio ubistvo novinara Jamala Khashoggija

Isti izvori rekli su dnevniku Washington Post da je CIA o svojoj procjeni obavijestila američku vladu, koja se ne podudara sa tvrdnjama saudijskih vlasti da princ Salman nije bio umiješan u ubistvo novinara.

Bijela kuća i State Department odbili su da komentarišu pisanje lista.

“Tvrdnje navedene u ovoj navodnoj procjeni su pogrešne. Svakodnevno čujemo razne teorije bez osnove za slične spekulacije”, saopšteno je iz Ambasade Saudijske Arabije u Washingtonu.

Američki predsjedik Donald Trump i ostali članovi njegove administracije ranije su isticali da Saudijska Arabija mora da odgovara za bilo kakvu umiješanost u ubistvo Khashoggija, ali su istovremeno ukazivali i na važnost američko-saudijskog saveza.

Trumpova administracija je u četvrtak 15. novembra uvela sankcije za 17 saudijaca zbog njihove uloge u Khashoggijevom ubistvu, ali brojni kongresmeni smatraju da bi Washington trebalo da zauzme oštriji stav.

Khashoggi, koji je bio oštar kritičar saudijskih vlasti i pisao je za list Washington Post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu gdje je otišao po dokumente neophodne za vjenčanje.

(Klix)