California traži berače marihuane

California traži berače marihuane

Osiromašeni građani Crne Gore, studenti, samohrane majke, ljekari, inžinjeri, bankari, policajci – pronalaze načine da se domognu kalifornijskih plantaža marihuane, gdje kao fizički radnici mogu zaraditi stotine dolara dnevno.

Igor je bio odličan student Medicinskog fakulteta, ali i pored toga što je uspješno specijalizirao akušerstvo, koje je deficitarno u njegovom rodnom gradu na sjeveru Crne Gore, nije se mogao stalno zaposliti u bolnici.

Prema njegovim riječima, to je zato što u državi vlada partijsko zapošljavanje, koje podrazumijeva i da se “animiraju članovi šire porodice da glasaju na izborima”, ako se želi dobiti ili zadržati posao.

Igor (nije pravo ime) je zato odlučio da okrene novi list i pođe u Kaliforniju, na poziv tamošnjeg prijatelja iz Podgorice.Tamo će se medicinom baviti samo posredno, tj. radit će kao nisko kvalificiran radnik u okrugu Humboldt, na plantažama marihuane koja je u toj državi legalizovana u medicinske svrhe, a od početka ove godine i u rekreativne.

“Tamo mi je već bio jednom brat od ujaka koji je za pola godine skinuo hipoteku sa kuće u Podgorici i kupio novi auto. Ja također imam poveći kredit u banci, a želja mi je, ako ne mogu ostati tamo na duže, da otvorim privatnu ordinaciju u Podgorici”, priča Igor.

On vadi posljednju cigaretu iz kutije i kaže: “Evo dokle sam stigao, do kraja”.

Igor je samo jedan od rastućeg broja crnogorskih građana, među kojima ima visoko obrazovanih, koji se spremaju na put ka istoj destinaciji, suočeni sa finansijskim nedaćama.

Nemogućnost nalaženja posla kod kuće sa jedne strane, a primamljive visoke dnevne zarade sa druge, stvorili su specifičnu grupu migranata poznatu kao “trimigranti”, jer rade „trimming“odnosno šišanje marihuane, pokazuje istraživanje CIN-CG/BIRN.
Nijedan od devet sagovornika, od kojih su se neki spremali prvi put da krenu, neki su već bili na plantažama, a neki čekali da po drugi put odu, nije želio da govori pod svojim imenom.

Ovu želju za anonimnošću objašnjavaju činjenicim da se u američkom konzulatu u Podgorici aplicira za turističku vizu, dok se tamo radi “na crno”, iako su same farme kanabisa legalne.

Neki sagovornici kažu da su posao na plantažama našli preko prijateljskih i rođačkih veza, dok su nekima to organizovali posrednici, porijeklom iz Crne Gore. Iako na njima posrednici i zarađuju, ipak se niko ne žali, jer sume koje se mogu zaraditi dnevno dostižu i 900 dolara.

Crnogorci sami organizuju putovanje, dok ih u Americi dočekuje posao na farmama marihuane u vlasništvu bugarskih imigranatakoji su se masovno doselili u prošloj deceniji, no i kod lokalnih Amerikanaca, koji nude bolje uslove i više novca za isti rad. Posljednja stanica crnogorskog putešestvija je okrug Humboldt, površine malo manje od Crne Gore sa širokim izlazom na Tihi Okean, gdje postoje brojne plantaže marihuane.

Kalifornijsko tržište marihuane je u usponu i samo u ovoj godini moze dostići 3,7 milijardi dolara, dok bi ta suma već sljedeće godine mogla biti i pet milijardi, po procjenama Business Insidera.

“Dodatni stimulans za doseljenike iz istočne Europe koji se mogu posvuda vidjeti je mala naseljenost”, kaže Kym Kemp, blogerka i novinarka iz istog okruga.

Od oko 150.000 stanovnika u čitavom okrugu, 15.000 su uzgajivači marihuane, odnosno svaki deseti.

“S druge strane, snage reda i zakona broje samo 100 šerifa, tako da lov na ilegalne radnike nije nešto što je prioritet organa okruga“, dodaje ona.

(Radiosarajevo.ba)