BRITANSKI INSTITUT UPOZORAVA: Rat između SAD-a i Sjeverne Koreje sada je stvarna mogućnost

BRITANSKI INSTITUT UPOZORAVA: Rat između SAD-a i Sjeverne Koreje sada je stvarna mogućnost

Britanski institut za obranu i sigurnost RUSI upozorio je u četvrtak da je “rat između SAD-a i Sjeverne Koreje sada stvarna mogućnost”.

“Rat između Sjeverne Koreje i SAD-a vjerojatno bi rezultirao ubijanjem i ranjavanjem tisuća ljudi. Značio bi veliku invaziju na Sjevernu Koreju te borbu koja ne bi bila ni kratka ni precizna”, stoji u izvješću RUSI-a.

“Trump bi mogao odlučiti riješiti problem što prije”

“U slučaju napada bilo koje od dviju država, Velika Britanija bi imala maksimalno nekoliko sati da odluči kako će odgovoriti”, dodaje se u izvješću.

Uznemirujuću analizu napisao je direktor instituta Malcolm Chalmers, koji je izjavio da bi rat mogla započeti bilo koja strana, ali vjerojatno je da bi Donald Trump mogao odlučiti “riješiti problem prije, a ne kasnije”.

“Vrijeme nije na strani diplomatije”

“Uz ubrzani napredak sjevernokorejskog razvoja raketnog i nuklearnog programa znači da vrijeme nije na strani diplomatije”, piše direktor RUSI-a. Upozorenja dolaze u trenutku najvećih napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova optužio SAD za objavu rata zbog Trumpove izjave da “Kimov režim neće još dugo opstati”.

Bijela kuća je porekla da se radi o objavi rata, ali Donald Trump je kasnije izjavio da je spreman na “razornu vojnu akciju” protiv Sjeverne Koreje ako to bude potrebno.

(Index.hr)