Biznis forum bh. dijaspore okupio 150 investitora u Tuzli

Biznis forum bosanskohercegovačke dijaspore “BHdiaFor 2017”, koji je okupio oko 150 učesnika iz zemlje i svijeta, održan je danas u Tuzli u organizaciji grupacije “Naša perspektiva” uz podršku USAID Projekta “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine”.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović podvukao je važnost investicija koje dolaze od Bosanaca i Hercegovaca iz cijelog svijeta, te izrazio zahvalnost organizatorima i pokroviteljima zbog izbora Tuzle kao grada domaćina ovogodišnjeg BHdiaFor-a.

– Uz Biznis centar bh. dijaspore koji smo početkom mjeseca predstavili u novim prostorijama u Sarajevu, te pokretanje Savjetodavnog vijeća investitora polako se i sa BHdiaFor-om zaokružuje jedan koncept koji je trajan i koji predstavlja održivu platformu za poslovno povezivanje bh. dijaspore – kazao je na otvorenju Foruma predstavnik “Naše perspektive” Armin Alijagić.

Šef USAID Projekta “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH” Sanjin Arifagić podvukao je važnost dijasporskih investicija, te predstavio sve alate i mehanizme koje taj projekt nudi u svrhu podrške razvoju i zapošljavanju. Također, govorio je o mogućnostima koje USAID nudi dija investitorima kroz tehničku podršku i grant program za mala i srednja preduzeća.

Na Forumu su govorili brojni investitori, predstavljeno je niz različitih projekata i aktivnosti, a posebnu pažnju je dobila inicijativa za formiranje Savjetodavnog vijeća investitora iz bh. dijaspore (DIAC) koje će u budućnosti raditi na zagovaranju povoljnije poslovne klime za ulaganje i pokretanje posla u Bosni i Hercegovini, saopćili su organizatori.

(Fena)