Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na 2,5 godine zatvora

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na 2,5 godine zatvora

Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u ponedjeljak je proglašen krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, a određena mu je kazna od dvije godine i šest mjeseci te državi mora vratiti 3,6 milijuna kuna koje je protupravno pribavio, javlja HRT.

Sud Sanadera tereti da je u slučaju Hypo, u kojem je optužen za ratno profiterstvo, kao mito uzeo 3.600 000 kuna od austrijske banke.

Pred kraj suđenja tužiteljstvo je Županijskom sudu predalo optužnicu s manjim izmjenama činjeničnog opisa u kojoj je ostala ista pravna kvalifikacija, pa se Sanader ponovno očitovao o krivnji, ustvrdivši kako optužbe po kojima je primio mito od austrijske Hypo banke nemaju veze s istinom.

Odgovarajući na optužbe tužiteljstva po kojima je on bio ovlašten za pregovaranje s bankom od koje je dobio proviziju u zamjenu za ulazak banke na hrvatsko bankarsko tržište, Sanader je kazao da takve ovlasti nema zamjenik ministra, već ministar.

Ustvrdio je kako je jedina banka koja je htjela Hrvatskoj dati kredit bila Hypo banka, i to na pritisak tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka.

Druga presuda bit će mu izrečena u 14 sati za slučaj HEP-DIOKI, u kojem je optužen da je pokojnog Ivana Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

“Nisam nikome davao upute ni naloge za jeftiniju struju. To nisam ni mogao kao predsjednik vlade” – kazao je Sanader, nakon čega je u sudnici puštena snimka njegove obrane u tužiteljstvu iz veljače 2012.

(bosanski.com)