Američka smrtonosna ovisnička epidemija prijeti Evropi

Američka smrtonosna ovisnička epidemija prijeti Evropi

Evropa bi trebala voditi računa o prijetnji koju predstavlja porast ovisnosti o opijatima koji je u Sjedinjenim Američkim Državama izazvao jednu od najsmrtonosnijih ovisničkih epidemija u proteklih nekoliko desetljeća.

Najnovija američka epidemija odnijela je mnogo više života zbog predoziranja i traje mnogo duže od ranijih ovisničkih kriza, poput epidemije povezane s korištenjem crack kokaina 1980-ih.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi se epidemija mogla proširiti na Evropu.

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je u četvrtak epidemiju vanrednim stanjem koje zahtijeva nove mjere.

Zloupotreba opijata

Medicinska savjetnica Cathy Stannard kazala je na konferenciji o ovisnostima u Lisabonu kako je „nedvojbena javnozdravstvena katastrofa zbog zloupotrebe opijata koji se izdaju na recept“ u SAD-u dovela do preispitivanja rizika razvoja ovisnosti kod pacijenata ili njihovog okretanja heroinu.

Ona je upozorila kako je Evropa svjesna svih aspekata američkog slučaja i kako analize trebaju početi od činjenice da Evropa počinje sa vrlo sličnim postotkom izdanih recepata za opijate.

Christopher Jones, koji se u američkom Ministarstvu zdravlja bavi istraživanjem ovisnosti o opijatima, kazao je kako opijati koji se izdaju na recept dovode već godinama do kontinuiranog porasta broja smrtnih slučajeva u SAD-u.

„Uočili smo stabilizaciju u tome od oko 2011. godine“, kaže on i dodaje kako se „sada uočava promjena u pogledu sintetičkih opijata“. Narkokarteli, naročito iz Kine, proizvode snažnije i opasnije varijante tih sintetičkih opijata kako bi stvorile nove ovisnike.

Porast smrtnosti

Između 2000. i 2015. smrtnost u SAD-u od sintetičkih opijata poput fentanila, lijeka protiv bolova koji je i do 100 puta snažniji od morfija, porasla je 1,125 posto. U istom razdoblju smrtnost od svih vrsta opijata porasla je 294 posto.

Sveukupni broj umrlih od predoziranja u SAD-u prošle godine iznosio je 64.000 u odnosu na 52.000 u 2015, kazao je Jones. Više od polovine odnosilo se na opijate.

Broj umrlih od predoziranja u Evropi rastao je treću godinu zaredom i 2015. umrlo je 8.441 osoba od kojih je 81 posto smrti bilo vezano uz opijate što uključuje i heroin.

Evropska agencija za praćenje droga u Lisabonu (EMCDDA), koja je organizirala konferenciju, saglasna je da raste prijetnja od sintetičkih opijata.

Pitanje svijesti o lijekovima

„Zadnjih 18 mjeseci uočili smo brzu pojavu novih visoko potentnih sintetičkih opijata, uglavnom derivata fentanila“, kaže naučni direktor EMCDDA-e Paul Griffiths.

„Njihovo moćno djelovanje znači da predstavljaju značajni rizik onima koji ih konzumiraju ili su im slučajno izloženi.“

Jones kaže kako je u SAD-u bio sličan trend kada su nove varijante fentanila stizale iz Kine.

„Ne postoji svijest o lijekovima koje ljudi uzimaju što znači da se ne mogu zaštititi“, dodaje.

(Al Jazeera)