Ambasador Švedske, Nj.E. Anders Hagelberg, u posjeti Gradu Tuzli

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i Ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Anders Hagelberg, sa saradnicima, susreli su se danas u zgradi Gradske uprave. Gradonačelnik Imamović izrazio je zahvalnost za svu dosadašnju podršku Vlade i naroda Kraljevine Švedske koja je pružena građanima Bosne i Hercegovine i Tuzle.

„Čast mi je da sam, u ime građana Tuzle, mogao primiti našeg prijatelja, NJ.E. Andersa Hagelberga, Ambasadora Švedske u Bosni i Hercegovini. Razgovarali smo o onome što je trenutno naš najveći problem, a to je aerozagađenje, kao i o tome šta mi, kao Grad, poduzimamo u cilju rješavanja ovog problema. Govorio sam o našim pravcima vezanim za širenje mreže toplifikacije i intervencijama u saobraćaju, ali i o novim pravcima vezanim za davanje poticaja za nabavku toplinskih pumpi za zagrijavanje kuća koje koriste ugalj ili druga fosilna goriva, kao i poticaja za povećanje energetske efikasnosti zgrada – za utopljavanje individualnih objekata. Razgovarali smo i o najvećem uzročniku aerozagađenja u Tuzli, o Termoelektrani Tuzla, koja još ne ugrađuje uređaje za odsumporavanje. Švedska vlada u Bosni i Hercegovini ima liniju pomoći za energetsku efikasnost, koju provodi putem UNDP, a koja se odnosi na poboljšanje energetske efikasnosti javnih objekata, tako da smo razgovarali i o mogućnosti uključivanja Tuzle u ovaj vid podrške“, izjavio je gradonačelnik Tuzle po završetku sastanka.

Ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Anders Hagelberg izrazio je zadovoljstvo nakon današnjeg sastanka u Gradskoj upravi Tuzle.

„Kao ambasadoru Kraljevine Švedske, veoma mi je drago da sam danas u Tuzli i da sam imao mogućnost sastati se sa gradonačelnikom Imamovićem. Jedna od jako važnih stvari o kojima smo razgovarali je problem aerozagađenja u Tuzli. Tuzla je jedan od najvažnijih gradova u kojima je važno postići poboljšanja u smanjenju aerozagađenja. Švedska je jako aktivna na ovom polju i radimo preko švedske agencije za zaštitu okoliša, u saradnji sa lokalnim agencijama. Bavimo se finansiranjem energetske efikasnosti javnih zgrada i za to postoje mogućnosti i u Tuzli. Razgovarali smo i o potrebama postizanja poboljšanja u Termoelektrani, koja je najveći zagađivač i negativno utiče na zdravlje ljudi. Već dugo slušamo razgovore o tome da su potrebna poboljšanja u radu Termoelektrane i mislim da je krajnje vrijeme da se svi uključe, a posebno sa federalnog nivoa, da se ovaj problem riješi. Pored razgovora o životnoj sredini, razgovarali smo i o kompleksnoj situaciji formiranja vlasti na kantonalnom i federalnom nivou, a što opet indirektno utiče i na Grad Tuzlu. Čestitam gradonačelniku Imamoviću, jer je izuzetno poštovan političar u Bosni i Hercegovini i želim mu sve najbolje“, izjavio je Ambasador Švedske, Nj.E. Anders Hagelberg.

(RTV7)