Tri zemlje prekinule odnos s Katarom i optužile ga da podržava terorizam

Tri zemlje prekinule odnos s Katarom i optužile ga da podržava terorizam

Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su diplomatske odnose s Katarom, javlja CNN.

Tri zaljevske zemlje optužuju Katar da podržava terorizam, a sličan korak je poduzeo i Egipat.
Saudijska državna novinska agencija je saopćila da je odluka donesena da se „zaštiti nacionalna sigurnost od terorizma i ekstremizma. Svi prijelazi između dviju država će biti zatvoreni, navedeno je u saopćenju.

Te zemlje, uključujući i Oman čine Zaljevsko vijeće za saradnju, uniju koja se smatra jednom od najutjecajnijih na Bliskom istoku. Kuvajt i Oman se nisu još pridružile toj odluci.

Prošli mjesec Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su blokirali nekoliko kataskih medija, uključujući i Al Jazeeru zbog izjava koje je dao katarski emir Sheikh Tamim Al Hamad Al Thani.

On je navodno Iran nazvao „islamskom silom“ te je kritikovao politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Teheranu. Izjave su se pojavile i na zvaničnoj novinskoj agenciji, ali je Katar kasnije pojasnio da je internet stranica hakirana i da je vijest lažna.

Katarskim državljanima je naređeno da za dvije sedmice napuste UAE, a diplomatama je dato 48 sati da napuste Saudijsku Arabiju. Bahrein je posebno optužio Katar da destabilizira tu zemlju te da se miješa u unutrašnje stvari.