Zijad Lugavić izabran za vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle

Vijećnici Gradskog vijeća Tuzle javnim glasanjem jednoglasno su izabrali Zijada Lugavića za vršioca dužnosti gradonačelnika Tuzle.Mandat vršioca dužnosti gradonačelnika može trajati najduže tri mjeseca, a u tom periodu se moraju organizirati prijevremeni izbori, a koje raspisuje Centralna izborna komisija BiH.

Zijad Lugavić, doktor društvenih nauka iz područja ekonomije od 2021. godine do sada je obavljao dužnost pomoćnika gradonačelnika za Službu za ekonomski razvoj poduzetništvo i poljoprivredu. Lugavić je obavljao dužnosti i pomoćnika gradonačelnika za Službu za inspekcijske poslove i za Službu za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti. Njegovu profesionalnu karijeru, koja obuhvata rad u u mnogim značajnim oblastima života i rada, kao što su ekonomski razvoj i poduzetništvo, kultura, sport, pitanja mladih, saradnja sa nevladinim sektorom, pitanja nacionalnih manjina, inspekcisjki poslovi, te radu realnoom sektoru, krasi i bogata univerzitetska karijera. Zijad Lugavić obavljao je dužnost vanjskog saradnika na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, te profesora Visoke škole “FINra” u Tuzli.

Zvanje docenta iz oblasti menadžmenta, stekao je početkom ove godine.

Tokom svoje profesionalne karijere, bio je član, a i komandant Gradskog štaba civilne zaštite, kao i predsjednik Gradske komisije Tuzla za popis stanovništva, kućanstava i stanova u BIH2013.godine.

Bio je pripadnik Armije R BiH od aprila 1993. do decembra 1995. godine.