Zbog povećanja cijene goriva prijevoznici u TK najavljuju ukidanje linija i otpuštanje radnika

Linijski prijevoz bio je među najugroženijim granama kada je u pitanju prva godina pandemije korona virusa. Iako su se stvari počele lagano popravljati, ova grana sada se ponovo nalazi u veoma teškoj situaciji, zbog poskupljenja goriva. U posljednjih godinu dana cijena goriva porasla je za 60 posto, tako danas prijevoznici za cisternu goriva umjesto dosadašnjih 46 hiljada KM, trenutno moraju izdvojiti 74 hiljade KM. Ukoliko izostane pomoć nadležnih kantonalnih i federalni vlasti, bit će primorani na poduzimanje nepopularnih mjera, rečeno je između ostalog na današnjem sastanku kantonalnog ministra za trgovinu,turizam i saobraćaj TK i predstavnika Odbora Sekcije za linijski prijevoz putnika u okviru Udruženja za promet i komunikacije pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla.

“Morat ćemo redukovati svoj prijevoz, smanjiti broj polazaka, polasci koji nisu isplativi ekonosmki smanjivati ili ukidati neke polaske. U svakom slučaju to povlači gubitak radnih mjesta, ne drage volje, jer mi znamo ljudi koji odu koji izgube radno mjesto oni nađu u drugom sektoru ,poslije je teško naći dobrog radnika, tako najteže nam je to ali evo neko bude prisiljen” ističe Nedžad Siočić, direktor Trans Turist dd Tuzla i predsjednik Udruženja prijevoznika pri KPK Tuzla.

Dosadašnji način pomoći javnim prijevoznicima koje je pružalo kantonalno resorno ministarstvo bio je kroz subvencije, međutim kako je istaknuto u Budžetu kantona trenutno nije predviđeno dovoljno sredstava, kako bi im se moglo pomoći.

Smatramo da imamo malo novca na raspolaganju i da nije dovoljno u ovom momentu da raspisujemo javni poziv , morat ćemo čekati rebalans obezbijediti više novca i onda direktno pomoći” rekao je Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Kako je rečeno sve države u okruženju pronašle su način da utiču na kontrolu cijene goriva, te je od federalnih i kantonalnih vlasti zatraženo da se na neki način pruži pomoć ovoj branši. Mogućnost privremenog ukidanja akciza na gorivo u srijedu će razmatrati Predstavnički dom Parlamenta BIH, kako bi se svim građanima u BiH olakšao udar poskupljenja, a posebno goriva, koje u našoj zemlji košta skoro 3 KM.

“Iskreno ja vjerujem da će se usvojiti taj prijedlog. U svakom slučaju to će pomoći jer je pored cijne radne snage znate da je i ona porasla da imamo nove godine nove kolektivne ugovore gdje je praktično cijena rada povećana 40 posto cijena goriva je sad puno veća nego i cijena rada mislim veći trošak za nas” rekao je Nedžad Siočić, direktor Trans Turist dd Tuzla i predsjednik Udruženja prijevoznika pri KPK Tuzla.

Na današnjem sastanku istaknuto je da su javni linijski prijevoz i taxi prijevoz društveno korisne djelatnosti, odnosno imaju uticaj na kompletno funkcionisanje društva, te da se pod hitno mora reagovati, kako ne bi došlo do ukidanja linija i zatvaranja radnih mjesta

(RTV Slon)