Vremenska prognoza do kraja mjeseca, za vikend moguć snijeg

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu vremena za predstojeće dvije sedmice.

Uz mnogo oblaka, do kraja tekuće sedmice očekuje se prilično kišovito razdoblje, naručito u centralnim, južnim i jugozapadnim područjima Bosne i Hercegovine.

 

Na ovim prostorima je i najveća vjerovatnoća za obilnije padavine. Najizraženije padavine moguće su u srijedu (16.11.). Izraženo južno strujanje zraka uslovit će da temperature zraka i dalje budu iznad višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine.

 

Osjetniji pad temperature izvjestan je za dane vikenda, kada nije isključena pojava mraza i snijega na većim nadmorskim visinama.

 

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 5 do 11 celzija u Bosni, na jugu Hercegovine do 13. Najviše dnevne temperature između 10 i 16 stepeni, na jugu zemlje do 19.

 

Aktuelni prognostički modeli ukazuju da će od (21.11.) i dalje preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Stabilizacija vremenskih prilika i prestanak padavina očekuje se od četvrtka (24.11.).

 

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 1 i 5 stepeni u Bosni i do 8 u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 5 i 10 u Bosni do 12 stepeni u Hercegovini.