Vlada FBiH održava vozni park od 400 vozila, što je građane koštalo više od 19 miliona KM

Vlada FBiH održava vozni park od 400 vozila, što je građane koštalo više od 19 miliona KM

Odluka Vlade FBiH o kupovini 20 novih automobila za iznos od milion KM, koja je donesena na posljednjoj sjednici, samo je jedna u nizu donesenih u protekle dvije godine, a koje se tiču proširenja voznog parka federalnih institucija.

Prema odlukama donesenim prošle i ove godine može se zaključiti da se, manje-više, održava status quo kada je riječ o stanju u voznom parku koji ima približno 400 vozila.

Direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH Davorin Korać u odgovoru na upit Klix.ba dao je podatke za tek 20 vozila koja su u vlasništvu službe, a to je šest dostavnih te 14 putničkih vozila. Najstarije vozilo je iz 2003., a najnovije iz prošle godine.

”Svaki budžetski korisnik vodi evidenciju i brigu o svojim vozilima tako da Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH postupa po odlukama Vlade FBiH kada je riječ o nabavci i prodaji. Naprimjer, na jučerašnjoj sjednici vlada je na prijedlog Sudske policije donijela odluku o prodaji njihovih, čini mi se, osam vozila putem službe”, pojasnio je Korać.

Naime, posljednji podatak o stanju vozila svih federalnih institucija iznijela je radna grupa Vlade FBiH koja je 2016. ustanovila da vozni park Vlade Federalne uprave policije, Poreske uprave, Sudske policije i Federalne uprave civilne zaštite ima blizu 450 vozila.

Vlada FBiH je krajem oktobra nabavila 11 vozila, a u martu prošle godine još 10, što je s jučerašnjom odlukom o kupovini 20 ukupno 41 vozilo.

S druge strane, sredinom prošle godine na licitaciji su prodata 44 vozila, a krajem 2017. odobrena je prodaja dodatnih pet vozila.

Radna grupa Vlade FBiH, koja je 2016. ustanovila da u voznom parku ima blizu 450 vozila, navela je da su na raspolaganju najnoviji tipovi Volva XC60, BMW 5, Audija A6, ali i motocikli, traktori, freze, čamci, gliseri i oklopna vozila, autobusi te rovokopači.

Prosječna nabavna cijena jednog vozila iznosila je 42.000 KM, što znači da 450 vozila ove vlade košta skoro 19 miliona KM.

(Klix.ba)