“Vjetrova dom”: U Tuzli promovisana knjiga poezije Amele Delić

Promocijom knjige poezije pod nazivom “Vjetrova dom“ autorice Amele Delić, sinoć je u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra nastavljena manifestacija “Knjigom u susret proljeću”.

Knjiga poezije “Vjetrova dom” njen je književni prvijenac, a predstavljena je pred mnogobrojnom publikom.

O knjizi su, pored autorice, govorili Mirela Karahasanović, Amira Banjić, Osman Halilović i Mehmed Pargan.

”Ono što je evidentno je da Amela ne piše poeziju od jučer, tako da je ova promocija samo jedna kruna dugogodišnjeg pisanja. Rekao bih da pred sobom imamo jedan savršen krug poezije ukoričen u ovu knjigu, koja u sebi sažima kulturna i poetska iskustva istoka i zapada. To je pogotovo za nas u Bosni, da tako kažem jednoj inkluzivnoj zemlji, posebno bitno”, rekao je recezent knjige Osman Halilović.

Dodao je da knjiga podijeljenja na pet cjelina, odnosno krugova koji su međusobno povezani.

”Oni se zapravo vezuju u jedan savršen poetski krug koji na jedan estetski, intelektualni, vrlo uspješan način objedinjuju sve ono što zapravo i jeste tradicijska poetika Bosne s jedne strane, odnosno to sažimanje kulture istoka i zapada u jednoj tačci”, rekao je profesor Halilović.1 of 2  

Amela Delić je u svojoj poruci čitateljima zapisala da nam se neki stihovi mogu svidjeti, a neki djelovati odveć mračnim i tužnim.

”Važno je da se zna da je mračni dio knjige rezultat mojih unutarnjih borbi i pukotina, istih onih koje svako od nas ima. Kroz pjesme napisane u knjizi sam tražila put do sebe, rasla sam, mijenjala se, preživljavala i ozdravljala. One su rodile ovu mene, baš kao što izgleda da sam ja rodila njih. Zbirka ima nekoliko poglavlja, onoliko koliko je potrebno da čovjek ozdravi. Svaki nam bol prirodno ostavlja traumu, ostaje nam na umu, ali i srcu. O njoj valja govoriti i tako spoznavati istinu koju čitavu nikada ne možemo sagledati”, poručila je Amela.

Amela Delić rodena je 22. januara 1990. godine u Zvorniku. Žurnalistiku je diplomirala 2012. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Trenutno je u zvanju docenta radno angažovana na odsjeku Žurnalistika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Objavila je 15 naučnih i više stručnih radova.

Na jednoj od posjećenijih promocija kniga u Tuzli u posljednje vrijeme poeziju iz knjige su čitali Hamza i Lamija Mešić, Amina Žigić, Almedina Hrnjić i Almedina Suljić.

Manifestacija će biti nastavljena u srijedu 23. februara 2022. u 18 sati u Plavoj Sali BKC TK pomocijom knjige „Bar jednom da mi se diviš“, autorice Alme Imamović, a posljednja od četiri promocije je 24. februar 2022. kada će u Maloj galeriji od 18 sati biti promovisana knjiga „Namaste kažem“ autorice Enisa Alibalić.

(RTV Slon/Tuzlainfo.ba)