Velika najezda miševa u okolini Rijeke

Velika najezda miševa u okolini Rijeke

Stanovnici opštine Klana, u okolini Rijeke, suočavaju se sa problemom velike najezde miševa čije lešine nalaze svuda, javljaju hrvatski mediji.

Mediji upozoravaju da postoji mogućnost razboljevanja od mišije ili hemoragijske groznice budući da se crknuti miševi nalaze oko kuća, u vrtovima, obližnjim livadama, kao i na putevima.

Iz opštine su upozorili na ovaj problem i naglasili da su u saradnji sa riječkom Veterinarskom ambulantom pristupili njegovom rješavanju.

Mještani se upozoravaju i da prilikom boravka u šumi pojačano brinu o higijeni i pridržavaju se preporučenih mjera, te da koliko mogu osiguraju i svoje kuće, okućnice i vrtove.

Herman Sušnik, rukovodilac “Šumarije” Klana rekao je da brojnost miševa do ove godine nikada nije bila tako velika, a razlog tome je blaga zima i obilje hrane koje imaju u šumi.

On je dodao da je šuma još uvijek prepuna miševa, a vjerovatno će biti i tokom ostatka proljetnog i ljetnog perioda dok najezda ne prođe sama od sebe.

Prema njegovim riječima, u šumama nije dozvoljeno korištenje hemijskih preparata jer su “Hrvatske šume” potpisnice evropskog sertifikata koji zabranjuje bilo kakav unos hemije, stoga je najbolje ostaviti prirodi da to rješava.

Do oboljenja od mišije groznice moguće je doći u neposrednom ili posrednom dodiru s glodavcima, miševima i voluharicama te njihovim izlučevinama, a najizloženiji ovoj zarazi su upravo šumski radnici, lovci i poljoprivrednici, ljudi koji svakodnevno borave u šumi.