Veličali nacizam: Sedam osoba uhapšeno na skupu u Bleiburgu

Veličali nacizam: Sedam osoba uhapšeno na skupu u Bleiburgu

Austrijska policija uhapsila je po završetku skupa hrvatskih ultradesničara u Bleiburgu šest Hrvata i jednog Slovenca i podnijela devet prijava zbog kršenja zakona o veličanju nacizma.

Iz austrijske policije navode da tokom komemoracije nije bilo ispada niti nasilja, ali da je, osim kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma, bilo prijava zbog zabrane boravka u Austriji, kršenja dostojanstva natpisom na majici i neprijavljenog obavljanja posla.

Osim toga, izrečene su dvije kazne protiv osoba koje su se kretale prugom.

Iz austrijske policije dodaju da je današnjoj komemoracija stradalim pripadnicima vojnih formacija NDH i drugim poraženim vojnim formacijama u Drugom svjetskom ratu prisustvovalo između 10.000 i 11.000 ljudi.

Osiguranje organizatora skupa vršilo je kontrolu i vraćalo osobe sa političkim zastavama ili oznakama, ali je i osim toga više učesnika ušlo sa ustaškim simbolima.

U Bleiburgu su se mogle vidjeti i osobe u majicama sa likom pjevača Marka Perkovića Thompsona.

Skupu je prisustvovalo više političara iz Hrvatske i BiH, među kojima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, njegov zamjenik Milijan Brkić, kao i hrvatski ministri Goran Marić, Tomo Medved i Milan Kujundižić, te član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

(Faktor.ba)