Većina Amerikanaca protiv klečanja sportaša

Većina Amerikanaca protiv klečanja sportaša

Većina Amerikanaca ne odobrava klečanje igrača američkog nogometa na jednom koljenu dok se intonira američka himna, ali im se ne sviđa ni reakcija Donalda Trumpa na val protesta među sportašima, pokazuju dvije ankete objavljene u petak.

Pedesetdva posto ispitanika reklo je za mrežu CBS News da ne odobrava javno iskazivanje neslaganja tokom američke himne “Barjak iskićen zvijezdama”, a 38 posto misli suprotno.

No u drugoj anketi koju je naručila mreža CNN, 49 posto ispitanika kaže da igrači koji protestuju klečeći na koljenu tokom himne kako bi izrazili svoj politički stav, “postupaju loše”, a 43 posto misli da je to “dobra odluka”. Tim činom igrači osuđuju policijsko nasilje prema crncima.

Po tim anketama, reakcije se razlikuju zavisno o političkoj pripadnosti. Tako 67 posto demokrata u anketi CBS Newsa odobrava taj čin igrača, a 85 posto republikanaca ga ne odobrava. Slični su podaci i u CNN-ovoj anketi.

Mala odstupanja u greškama
Američki predsjednik je nedavno razbjesnio sportaše zamjerivši onima koji kleče nedostatak patriotizma i nazivajući ih “kurvinim sinovima”.

Četrdesetosam (48) posto ispitanika u anketi CBS Newsa reklo je da osuđuje izjave Donalda Trumpa, a 38 posto ih odobrava. U CNN-ovoj anketi, prvih je 60 posto, a drugih 34 posto.

Konačno, 63 posto kaže da neće bojkotirati utakmice, prijenose i produkcije nacionalne nogometne lige (NLF), a 24 posto kaže suprotno.

Anketa CNN-a provedena je među 1.037 ispitanika s marginom pogreške +/- 3, 5 postotnih bodova. Anketa CBS Newsa je provedena među 1.355 Amerikanaca i njezina je margina pogreške 3,8 postotnih bodova.

(Al Jazeera)