Uz stroge mjere sigurnosti počeo 48. Svjetski ekonomski forum u Davosu

Uz stroge mjere sigurnosti počeo 48. Svjetski ekonomski forum u Davosu

Uz pojačane mjere sigurnosti u švicarskom Davosu danas je počeo 48. Svjetski ekonomski forum (WEF).

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma u Davosu je “Kreiranje zajedničke budućnosti u svijetu koji se cijepa”. Globalne ekonomske i sigurnosne teme dominirat će tokom foruma.

Na početku foruma ponajviše pažnje privlače stroge mjere sigurnosti koje su organizatori poduzeli. Policijski helikopteri nadziru malo švicarsko mjesto na Alpama, a na putu do tog mjesta švicarska vojska i policija postavili su nekoliko kontrolnih punktova.

Šef policije u kantonu Graubunden Walter Schlegeizjavio je da 4.400 vojnika pomaže policiji u mjerama sigurnosti. Dodao je da će doći i oko 600 vojnika iz Lihtenštajna.

Schlege je, također, kazao da se posljednjeg dana foruma očekuje dolazak američkog predsjednika Donalda Trumpa i da će za tu priliku biti poduzete dodatne mjere sigurnosti u kojima će biti uključene i američke tajne službe.

Uporedo s tim, Federalno vijeće Švicarske naredilo je vojsci da sruši svaki avion koji prekrši zabranu letenja iznad regije u kojoj je smješten Davos.

Nekoliko nevladinih organizacija u Švicarskoj pokrenulo je kampanje na društvenim mrežama protiv dolaska američkog predsjednika Trumpa.

Učešće na forumu u Davosu najavili su i francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanska premijerka Theresa May, njemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Indije Narendra Modi, šef kanadske vlade Justin Trudeau, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek i brojni drugi zvaničnici iz 70 zemalja.

(Radiosarajevo.ba)