Uragan Maria ojačao na petu kategoriju, otok Dominika je uništen

Uragan Maria ojačao na petu kategoriju, otok Dominika je uništen

Četvrti veliki uragan ove godine Maria, prerastao je u oluju pete kategorije, prolazeći kroz istočne Karibe na putu prema Portoriku, s maksimalnim udarima vjetra od 260 kilometara na sat, izvijestio je američki centar za uragane.

Središte oluje, opisano kao “potencijalno katastrofalno”, stiglo je do Dominike, šumovite bivše britanske kolonije na istočnim Karibima, na pola puta između francuskih otoka Guadeloupe na sjeveru i Martiniquea na jugu, javlja BBC.

Premijer Dominike, Roosevelt Skerrit, objavio je na svom Facebook profilu kako mu je uragan Maria odnio krov kuće te kako je izložen “na milost i nemilost” uraganu. Nedugo zatim objavio je kako je spašen iz poplavljene kuće.

Skerrit je jutros rano ujutro na svom Facebook profilu objavio kako do njega dolaze “inicijalni izvještaji o općeraširenom razaranju”.

“Zasad smo izgubili sve što novac može kupiti i zamijeniti. Moj najveći strah za ovo jutro je da ćemo ga dočekati uz vijesti o ozbiljnim ozljedama i mogućim smrtima kao posljedicama odrona zemlje koje je uzrokovala jaka kiša. Zasad je vjetar odnio krov svake osobe s kojom sam stupio u kontakt. Odmah ujutro krećemo u potragu za ozlijeđenima i zarobljenima u ostacima kuća”, objavio je premijer Dominike.

Zbog urgana Marie zatvorene su sve zračne i morske luke na Dominiki.

Od tropske oluje od uragana pete kategorije u samo dan i po

Brzi rast snage Marije iznenadio je metereologe, piše BBC. Prije dan i po vjetrovi Marie nisu bili dovoljno jaki da bi se uopšte smatrala uraganom, a u nekoliko sati uoči udara na Dominiku Maria je ojačala od uragana kategorije 3 do “potencijalno katastrofalnog” uragana kategorije 5.

Najjača oluja koja će pogoditi Portoriko u 85 godina

Ukoliko ostane pri sadašnjoj snazi, Maria će biti najjača oluja koja će pogoditi Portoriko u 85 godina, rekao je glasnogovornik centra za uragane.

Guverner Portorika Ricardo Rossello pozvao je stanovnike otoka da slušaju upute preko medijima i pripreme se za dolazak oluje.

Portoriko je izbjegavao udar uragana Irma prije dvije sedmice, koji je dosegnuo petu kategoriju te je rangiran kao najmoćnija atlantska oluja, a u centru za uragane procjenjuju da će Maria nastaviti jačati u iduća dva dana te biti veoma opasan uragan.

Stanovnici nekih karipskih otoka već su napustili su svoje domove bježeći pred olujom.

(Agencije, Index)