U UKC-u Tuzla prvi puta u BiH izveden specifičan operativni zahvat na srčanim zaliscima

Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla, po prvi put u Bosni i Hercegovini urađena je rekonstrukcija trikuspidne valvule upotrebom ekstracelularnog matriksa.

Da se prisjetimo gradiva iz biologije 9. razreda osnovne škole, građa srca, mali i veliki krvotok

Srce je šuplji mišićni organ smješten u sredini prsnog koša i malo ka lijevo.S lijeve i desne strane srca su dva plućna krila, iza srca su jednjak i aorta, a ispred prsna kost. Srce se sastoji iz šupljina – komora (ventrikula) i pretkomora (atrija). Postoje lijeva pretkomora i lijeva komora, te desna pretkomora i desna komora. Pretkomore su postavljene iznad komora. Krv u srce dotiče iz pluća ka desnoj pretkomori, odnosno iz ostatka tijela ka lijevoj pretkomori. Iz desne pretkomore ulije se u desnu komoru, a iz lijeve pretkomore ulije se u lijevu komoru. Lijeva komora pumpa krv ka tijelu kroz veliku arteriju koja se zove aorta i grana se na ostale arterije za pojedine organe. Desna komora pumpa krv prema plućima kroz tzv. plućnu (pulmonalnu) arteriju.

Postoje dva cirkulatorna kruga, tj. dva krvotoka – veliki krvotok (tjelesna cirkulacija) i mali krvotok (pulmonalna ili plućna cirkulacija).

Sta je to trikuspidna valvula?

Da bi krv kroja ide kroz srce, kao glavnu pokretačku pumpu cirkulacijskog sistema, bila adekvatno usmjerena, u srcu se nalaze četiri nepovratna ventila. To su srčani zalisci ili srčane valvule. Oni dozvoljavaju samo jednosmjerni protok krvi koji mora ići neometano ka naprijed, a također i sprečavaju povrat unatrag već ispumpane krvi.

Trikuspidni zalistak se nalazi izmedju desne pretkomore i desne srčane komore i njegova funkcija je da spriječi vraćanje krvi u sistemsku cirkulaciju. Kako mu ime kaže sastoji se od tri listića (kuspisa ).

Trikuspidna insuficijencija, tj popustanje je stanje nepravilnog finkcionisanja zalistka i gubitka njegove uloge ventila izmedju dve srcane šupljine (desnа komorа i desnа pretkomorа). Trikuspidna insuficijencija često se jаvljа sа drugim problemimа i bolestima srčаnih zаlistаkа, prvenstveno mitralnog zalistka.

Prvi zahvat u BiH urađen u UKC Tuzla

Tim ljekara i medicinskih tehničara klinike uradio je totalnu rekonstrukciju trikuspidne valvule kod pacijenta sa teškom trikuspidnom insuficijencijom i srčanim popuštanjem kao posljedicom endokarditisa. Endokarditis je težak oblik bolesti srčanih zalistaka, najčešće infektivnog karaktera.

Šta je ekstracelularni matriks?

Vanćelijski ili ekstracelularni matriks (ECM) jeste bilo koji materijal tkiva koji ne ulazi u sastav ćelije, ali ga ćelije stvaraju i upravo ovaj matriks uz još neke komponente čini tkivo krvnih sudova.

Ekstracelularni matriks predstavlja decelularizirani matriks kojim se vrši rekonstrukciju bolesnih tkiva pacijenta kod kardiohirurških zahvata. Ekstracelularni matriks omogućava ćelijama endokarda spajanje sa arteficijalnim tkivom te pruža prirodnu potporu i rekonstrukciju oštećenog srčanog tkiva. Ranije metode su često zahtijevale plasiranje vještačkih bioloških i mehaničkih (metalnih) tijela, saopćeno je iz UKC-a Tuzla.