U Kataloniji opći štrajk, obustava saobraćaja i nastave

U Kataloniji opći štrajk, obustava saobraćaja i nastave

Zastupnici u Europskom parlamentu (EP) u srijedu će raspravljati o situaciji u Kataloniji, gdje je policijsko nasilje obilježilo referendum o neovisnosti te španjolske pokrajine.

Istodobno, katalonski sportski klubovi najavili su da će se priključiti općem štrajku, koji je u Kataloniji najavljen za utorak.

Na prijedlog triju glavnih političkih grupacija u EP-u – konzervativaca, socijalista i liberala – tema rasprave bit će “Ustav, pravna država i osnovna prava u Španiji u svjetlu nedavnih događaja u Kataloniji”, potvrdio je Antonio Tajani, predsjednik EP-a.

Nije prihvaćena tema rasprave koju su predložili Zeleni, a koja je bila kritičnija prema vlastima u Madridu i podrazumijevala debatu o “policijskom nasilju nad mirnim građanima u Kataloniji”.

Odluka EP-a da izmijeni dnevni red i u njega uvrsti raspravu o Kataloniji uslijedila je nakon što je Europska komisija oprezno odstupila od svog rezerviranog stava prema katalonskoj krizi.

Jedna od najtežih kriza

AFP navodi da će rasprava Europskom parlamentu dati šansu da bude glasniji od drugih institucija Europske unije kad je riječ o krizi u Kataloniji, ali napominje da zastupnici neće glasovati ni o kakvoj rezoluciji nakon rasprave.

Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas rekao je da, “iako referendum održan nije legalan prema Ustavu Španije, nasilje nikad ne može biti instrument politike”.

“Pozivamo sve uključene aktere da brzo prijeđu s konfrontacije na dijalog”, rekao je Schinas.

Katalonski regionalni parlament mogao bi narednih dana proglasiti neovisnost te bogate pokrajine nakon referenduma na kojem je 90 posto onih koji su izašli na glasačka mjesta podržalo neovisnost, podsjeća agencija Beta.

Referendum koji je Madrid pokušao spriječiti bacio je Španjolsku u jednu od najtežih kriza od povratka demokracije.

Prema službenim podacima, u nedjeljnim je sukobima ozlijeđeno više od 890 građana i najmanje 430 policajaca.

I fudbaleri u štrajku

Klubovi španske fudbalske lige iz Katalonije – Barcelona, Español i Girona – odlučili su se priključiti općem štrajku koji će biti održan u utorak.

Štrajk organizira više od 40 sindikata i udruga, kao reakciju na pokušaje španjolske vlade da obustavi referendum u Kataloniji.

Dok će mnogi igrači iz prvog tima Barcelone otići sa svojim nacionalnim ekipama uoči predstojećih međunarodnih utakmica, preostali igrači i članovi kluba neće nazočiti treningu, prenosi Reuters.

“Barcelona se priključuje općem štrajku i zbog toga će klub biti zatvoren”, navodi se na Twitter-računu kluba.

Español i Girona također su objavili da će se priključiti štrajku.

U znak prosvjeda protiv nasilja u Kataloniji tokom nedjeljnog referenduma Barcelona je odigrala utakmicu s Las Palmasom bez publike.

(Al Jazeera)