U Japanu održane vježbe spremnosti u slučaju katastrofa i raketnog napada

U Japanu održane vježbe spremnosti u slučaju katastrofa i raketnog napada

Godišnje vježbe spremnosti na prirodne katastrofe održane su u petak u Japanu, ali ove godine ljudi se nisu pripremali samo za zemljotrese i cunamije, već i za sjevernokorejske rakete.

Vojni helikopteri su kružili nebom iznad Tokija dok su vlasti izvodile vježbe u slučaju zemljotresa magnitude 7,3, izvještava Reuters.

Iz vlade kažu da postoji 70 posto šanse da se u sljedećih 30 godina u Tokiju dogodi zemljotres magnitude 7.

Vlasti gradova na sjeveru Japana iskoristile su ovu priliku da podsjete stanovnike šta trebaju činiti, ne samo u slučaju prirodne katastrofe, već i u slučaju napada sjevernokorejskih projektila.

U gradovima poput Takikawa na sjevernom japanskom otoku Hokkaido u petak su se oglasile sirene upozorenja na napad, te su stanovnici potražili sklonište u skladu s naredbama vlasti da se sklone pod zemljom ili u stabilnoj zgradi.

S obzirom na prethodna dešavanja od utorka kada je Sjeverna Koreja ispalila projektil koji je preletio ovaj dio Japana, stanovnike nije trebalo podsjećati na opasnost.

– Pravi incident se dogodio prije vježbi, tako da su danas svi učestvovali s osjećajem hitnosti – rekao je za televiziju stanovnik jednog grada na sjeveru Japana.

(Fena)