Tuzlanski Trg Slobode u prazničnim danima privukao građane da uživaju u njegovoj šarolikosti

Piše: Duška Rebić


Grad Tuzla dodijelio je 20 mobilnih kućica na korištenje poduzetnicima kao vid pomoći u vrijeme pandemije. Sredstva su odobrena 80% od strane UNDP dok je 20% sredstava finansirano od Grada Tuzle. Druge troškove snosi Turistička zajednica Grada Tuzle.
Na Trgu Slobode uvijek je prometno zbog zanimljivog sadržaja koji se nudi u kućicama. Izloženi su razni domaći proizvodi ali i pića uz mnogobrojne gurmanske proizvode. Ovakav sadržaj privlači posebno interesovanje posjetilaca.


Među izlagačima je Ajla koja u svom objektu „Ljutko“, nudi sve ljute proizvode jer medicinski stručnjaci ističu da upravo ovaj okus otklanja koronvirus. Iz Ajline ponude mogu se kupiti proizvodi na bazi ljutine, domaći začini, nekoliko vrsta sosova, fermentirane, dimljene, slatke i kuhane hrane, namazi, dvije vrste ljutog ajvara, 3 vrste ulja, čili i sir kockice. “Slatki i kikiriki proizvod je zaslađen medom, pikantni su i sve je domaće”, ističe Ajla.


Cafe Avence uslužuju Elena, Elvis i Emir a u svojoj ponudi imaju kuhano vino i rakiju, pljeskavice, sudžukice, razne vrste salata koje se, kako nam kažu, najviše konzumiraju u noćnim satima.

Poznata pčelarka Indira Fazlić ističe da joj je drago što je Grad Tuzla omogućio poduzetnicima da na ovaj način plasiraju svoje proizvode. Pored glavnog proizvoda, meda Pčelarske kuće Fazlić, Indira nudi tinkture od meda, propolis, sirupe, kuhano vino, sirupe za kašalj, kreme i čajeve.


Poznata „Eko Bašta“ Jasmine Šehić bavi se uzgojem i preradom eko bilja, proizvodnjom zdrave hrane, pekmeza, sirupa, krema, gelova i čajeva.


Bakina kuhinja HO HO nudi kolače, pite od jabuka , hurmašice, sokove, knedle sa malinom i čokoladom, knedle i fritule. Prozvođači su Nihad Kišić i njegova supruga koji rado dočekuju sve svoje posjetioce.


Gradskom trgu mnogo radosti pruža Djeda Mraz koji prilazi djeci, djeli paketiće, slatkiše i rado se fotografiše sa najmlađim posjetiocim.
Građani se pridržavaju svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera i ne žure da idu kući jer ih šarenilo boja prisutno na štandovima zadržava da ostaju što duže.