Tuzla dokaz da može drugačije

Tuzla je pionir u inkluziji Roma, pokazali su rezultati određenih projekata. Međutim, problem s integracijom romske populacije u društvo je i dalje velik.

Romi su najbrojnija nacionalna manjina u BiH. Iako su starosjedioci, ipak manjina su i nemaju status konstitutivnih naroda, što je diskriminatorno u svakom slučaju. Čak i određene presude Suda za ljudska prava u Strazburu nisu urodile plodom te se i dalje ignorišu, što pokazuje dvoličnost bh. društva. Sa jedne strane ne daju se Romima osnovna ljudska prava, poput mogućnosti da njihov predstavnik bude kandidat za člana Predsjedništva BiH, a sa druge, traži se od Roma integracija i inkluzija.

Međutim, Tuzla je jedan od svijetlih primjera da može drugačije. Najveći broj romske djece u BiH obrazuje se u Tuzli, koja će u naredne četiri godine nastaviti  provoditi projekat ROMACTED  II, čijom se realizacijom poboljšava status Roma i omogućava bolja inkluzija. Kroz brojne razne projekte, situacija se poboljšava.  U ovom gradu sve je više romske djece u školskim klupama, ali i studentskim. Zvanični podaci pokazuje da oko 600 učenika romske nacionalnosti se obrazuje u osnovim školama u TK, a 250 je iz Tuzle. U srednjim školama 87, a 54 je iz Tuzle.

Također, evidentirano je i deset studenata Roma. Sve je to veliko poboljšanje situacije u odnosu na prije nekoliko godina, a romska udruženja zainteresovanost djece za školovanje podstiču stipendijama, dodjelom računarske opreme, mentora itd. Rade  se i projekti vezani za rješavanje stambenog pitanja jer su to uglavnom neuslovni objekti i često ilegalno izgrađeni, što onemogućava povlačenje sredstava iz stranih fondova.

Nekoliko romskih udruženja radi na socijalizaciji i integraciji Roma u razne oblasti. Tako udruženja pomažu Romima da srede lične dokumente, ostvare prava na zdravstveno osiguranje, besplatnu pravnu pomoć, dobiju potrebne savjete te niz drugih stvari za koje Romi nisu znali da imaju uopšte pravo. Osim toga, u Gradskom vijeću Tuzle je i jedan Rom, koji predstavlja nacionalne manjine, koji se pita za nešto i sudjeluje u bitnim odlukama. Tuzla je i lider u suzbijanju prosjačenja na ulici, a i prva presuda za trgovinu ljudima i eksploatisanje djece donesena je upravo u ovom gradu.

No, mnogo je još posla koji predstoji, a romska udruženja poručuje da će u narednom periodu jedan od ciljeva biti veće zapošljavanje Roma u javne ustanove, ali i privatne firme. Tuzla se pokušava odmaknuti od stereotipa da je romski posao sakupljanje željeza i pranje šoferšajbi na semaforima.  Ukoliko se više potrudi i lokalna zajednica, ali i Romi, i jednima i drugima može biti bolje.  

Nezavisne novine – Nataša Tadić