Transkript snimka otkrio posljednje riječi Jamala Khashoggija prije ubistva

Transkript snimka otkrio posljednje riječi Jamala Khashoggija prije ubistva

Izvor koji je pročitao transkript audio snimka koji je zabilježio posljednje momente života Jamala Khashoggija je izjavio da je posve jasno da ubistvo 2. oktobra nije bilo stvar slučajnosti, već da je bilo izvršenje već ranije utvrđenog plana smaknuća saudijskog novinara.

Isto tako, izvor opisuje da se Khashoggi borio protiv grupe ljudi koja ga je na kraju uspjela savladati i ubiti, prenosi CNN.

U audio zapisu na osnovu kojeg je sačinjen transkript sadržani su zvukovi testeranja Khashoggijevog tijela, ali se u pozadini može čuti izuzetno glasna muzika kojom su izvršioci željeli nadjačati zvuk motorne pile.

Također, transkript sugerira da su ubice napravile i niz telefonskih poziva prije i nakon smaknuća Khashoggija, a turski zvaničnici vjeruju da su pozivi bili upućeni samom političkom vrhu u Rijadu.

Neki detalji u transkriptu, koji je inače dospio do CNN-a, pojavili su se u prethodnim izvještajima o sadržaju snimka. Međutim, ovo je najsadržajniji segment transkripta koji je do sada objavljen.

(Klix)