TK: Prisutan problem odustajanja od vakcinisanja

Sve vakcine koje se koriste za vakcinaciju protiv COVID 19 pokazale su se kao djelotovorne i sigurne, a na području TK vakcinom Astra Zeneca do sada se vakcinisalo 2045 zdravstvenih radnika, istaknuto je na današnjoj press konferenciji u organizaciji Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

Zbog  problema odustajanja značajnog broja građana, jer se radi o vakcini Astra Zeneca, od ukupno 3607 osoba koliko se do sada prijavilo na spiskove prioritetnih grupa za vakcinaciju, ovom je prilikom naglašeno da su sve dostupne vakcine sigurne i djetlotvorne kada je u pitanju sprječavanje teških slučajeva i komplikacija koje su posljedica covida 19.

„Do sada je“, prema riječima ministra zdravstva Bože Jurića, „na područje TK stiglo 19560 doza cjepiva Astra Zeneca i 43% svih zdravstvenih radnika vakcinisalo se upravo ovim cjepivom.“

Epidemiologinja Jasmina Brkić Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo pokazujući svoj karton vakcinacije i na kojem je vidno da se i sama vakcinisala Astra Zenec-om istaknula je da: „U Gradačcu od 259 prijavljenih 159 je odbilo da se vakciniše, u Banovićima je 120 vakcinisano a 90 odbilo, a često se dešava da se ne javljaju na telefonski poziv. U Srebreniku je od 195 prijavljenih na spisak njih 95 odbilo doći da se vakciniše jer je u pitanju vakcina Astra Zeneca.“

Iznenađen podacima da veliki broj ljudi odbija da se vakciniše, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković naglasio je važnost vakcinacije u  ustanovama odgoja i obrazovanja te „pozvao i zamolio sve prosvjetne radnike i one koji se nisu još prijavili da se vakcinišu jer je to jako bitno za sve nas“.

„Vjerujem u naučnike i empirijske pokazatelje i da je jedna od najvećih pobjeda nauke današnjeg vremena što smo tako brzo kao društvo razvili vakcinu i da to treba iskoristiti.Veoma je bitno da uđemo svi vakcinisani, zaštićeni u  narednu školsku godinu kako zbog djece koja se ne mogu vakcinisati tako i cijelog društva“, kazao je ovom prilikom ministar Baraković i zahvalio se Vladi TK što je prosvjetne radnike prepoznala kao prirotetnu grupu jer je vakcinacija dobra priprema da naredna školska i akademska godina bude bolja nego protekla.

Sagledavajući sva pitanja i nedoumice koje građani imaju prema vakcinama epidemiologinja Brkić Džambić je kazala da su sve vakcine protiv COVID 19, bez obzira o kojoj se radi, veoma djelotvorne i najvažnije da štite od teških oblika bolesti i hospitalizacije.

„Ne postoji nijedna hronična bolest koja je kontraindikacija za vakcinaciju. Jedina kontraindikacija je anafilaktička reakcija na prvu dozu i ako ste alergični na neki od pomoćnih sastojaka vakcine“, ponovila je dr Brkić Džambić.

Proces vakcinacije  prioritenih grupa je započeo, spiskovi su dostavljeni ali još postoji mogućnost dopunjavanja a domovi zdravlja sa područja TK telefonom će  pozvati sve koji su na spiskovima kako bi vakcinacijom zaštitili sebe i svoje najbliže, istaknuto je na današnjoj press konferenciji.