Thaci odbacio mogućnost razmjene teritorija sa Srbijom

Thaci odbacio mogućnost razmjene teritorija sa Srbijom

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je kako je u posljednjih deset godina Kosovo imalo i uspona i podova, ali da je prije svega steklo neophodnu odlučnost da se integrira u euroatlantske organizacije.

Thaci je u intervjuu za ‘OraNews’ kategorički odbacio mogućnost razmjene teritorija sa Srbijom, naglasivši kako će se proces dijaloga nastaviti usprkos ubojstvu Olivera Ivanovića.

“Relevantne institucije naporno rade na tome da se ovaj predmet razjasni. Nema indikacija o bilo kakvom političkom ili etničkom motivu. Vjerujem da će 2018. biti godina povijesnog sporazuma između Kosova i Srbije za punu normalizaciju odnosa i pomirenja. To bi značilo članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima i zašto ne – uzajamnog priznavanja. Ja to vidim kao neophodnost vremena. Ni Kosovo, ni Srbija nemaju vremena za gubljenje. Konačno, neće biti autonomije za Srbe, neće biti podjele Kosova, neće biti razmjene teritorija Kosova”, kazao je Thaci, prenosi RTK.

Dodao je kako je Kosovo jedno, jedinstveno, međunarodno priznato i s međunarodno priznatim teritorijalnim integritetom.

Po njegovim riječima, projekt Vojske Kosova bit će završen uz podršku međunarodnih organizacija jer je predsjednik Kosova garantirao nastavak rada Specijalnog suda za zločine OVK.

Kosovo i danas nizom aktivnosti proslavlja desetu godišnjicu neovisnosti, među kojima je i sadnja 115 stabala u znak zahvalnosti državama koje su priznale njegovu neovisnost.

Inače, prvi dan obilježavanja neovisnosti Kosova završen je koncertom svjetski poznate pjevačice podrijetlom s Kosova Rite Ore, pred oko 100 000 građana Prištine i drugih dijelova zemlje.

(Faktor.ba)